1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Středisko společných činností Akademie Věd ČR, v.v.i.

stredisko spol cinnosti avcr 17Chceme poskytovat špičkovou infrastrukturu špičkovému výzkumu

Komplexní servisní a podpůrná činnost vědcům a výzkumu, to je hlavní poslání Střediska společných činností Akademie věd České republiky. Jedná se o veřejnou instituci, která hospodaří s ročním rozpočtem ve výši 500 milionů korun a která zaměstnává přibližně 300 lidí.

Její nový ředitel Ing. Tomáš Wencel si dává za cíl svého pětiletého mandátu jak zdokonalení vnitřních komunikačních procesů, tak popularizaci vědy, a to nejen v rámci progresivní Strategie AV21.

Rok 2017 je možné bez nadsázky označit rokem změn. Alespoň z pohledu Akademie věd, jejíž předsedkyní se v březnu stala Eva Zažímalová, která ve funkci nahradila svého úspěšného předchůdce Jiřího Drahoše. Kromě toho se obměnilo také složení Akademické a Vědecké rady, což jsou de facto rozhodující orgány. Navíc ovšem došlo ke jmenování nových ředitelů na více než polovině pracovišť. Roli ideové nadstavby nad tím vším přitom plní inovativní Strategie AV21 s heslem „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu“. To jsou tedy okolnosti, které provázely červnový nástup nového ředitele Střediska společných činností (SSČ). „Ve funkci jsem sice čerstvě, ale mojí výhodou je, že jsem v SSČ předtím 10 let působil jako finanční ředitel. Organizaci znám tedy poměrně dobře, a to hlavně z hlediska finančního a rozpočtového,“ říká na úvod Tomáš Wencel, podle kterého hlavním posláním jím vedené instituce dál zůstává především poskytování infrastrukturní podpůrné činnosti všem pracovištím Akademie věd, která s již zmiňovanou strategií nastolila novou éru. Chce mnohem více reflektovat společensky žádaná témata a nejen v těchto oblastech dělat špičkový výzkum.

Péče o nemovitosti i technologie

Mezi hlavní služby, které SSČ akademikům poskytuje, patří zejména popularizace a medializace vědy, správa a údržba nemovitostí a bytového fondu, zabezpečení provozu IC/IT infrastruktury, činnost nakladatelství Academia či konferenční servis. „Chceme poskytovat kvalitní službu a být kvalitním partnerem pro všechna pracoviště, kterých je 54. Stále však narážíme na to, že většina z nich není dostatečně seznámená s naší nabídkou. Proto si jako stěžejní téma do pětiletého funkčního období dávám za cíl, aby nás všechna pracoviště znala, věděla, co děláme a s důvěrou se na nás obracela,“ vysvětluje ředitel SSČ. Převedeno do praxe, rád by docílil toho, aby vědci měli ty nejlepší podmínky pro své bádání a v případě, že chtějí například vydat knihu, uspořádat konferenci, ubytovat zahraničního hosta, nakoupit služby, stavět nové budovy či prezentovat výsledky svého bádání veřejnosti, se obraceli výhradně na jeho specializovaný tým.

Aktuálně pracuje pod hlavičkou „servisního střediska“ Akademie věd přibližně 300 lidí. Současný roční rozpočet dosahuje výše 500 milionů korun, což odpovídá standardu posledních let. „Z toho tvoří jen zhruba 40 % dotační prostředky z AV ČR a evropských či tuzemských programů. Zbytek si musíme vydělat úplně stejně jako podnikatelé. Máme střediska, která jsou závislá čistě na výsledcích svého hospodaření,“ upřesňuje Tomáš Wencel s tím, že SSČ dosahovalo v uplynulých třech letech zisku kolem 15 až 20 milionů korun. Investice pak představují zhruba 100 milionů korun ročně a jdou převážně do oprav a údržby nemovitostí, z nichž podstatná část patří mezi památkově chráněné objekty. „Celkem se staráme o desítky nemovitostí a něco přes sto pozemků, na kterých může Akademie věd v budoucnu plánovat výstavbu. Podobné projekty pak často zařizujeme. Jako příklad mohu uvést novou budovu, ubytovnu pro akademické pracovníky, která se letos bude otevírat v pražské Krči,“ uvádí ředitel jeden z konkrétních projektů. Mezi další významné patří třeba oprava fasády historické budovy Akademie věd na pražské Národní třídě či investice v oblasti informačních technologií. SSČ každý rok investuje částky v řádu milionů korun také do modernizace centrálních serverů, které zabezpečují špičkové IT zázemí všem pracovištím AV ČR.

Zásadním tématem je popularizace vědy

Vedle péče o hmotné zázemí a technologické vybavení jsou z pohledu SSČ klíčové činnosti související se samotnou vědou, kterou Akademie věd tvoří a produkuje. Velká výzva spočívá zejména ve změně povědomí široké veřejnosti, která sice vědu obecně považuje za velmi důležitou a seriózní, ale jednotlivé úspěchy či vědecké objevy už jí nejsou tolik známé. „Popularizaci vědy vnímám jako úplně zásadní téma pro změnu postavení vědy ve společnosti. Akademie věd je sice podle průzkumů jedna z nejdůvěryhodnějších českých institucí, ale lidé bohužel nevědí proč a jejich představy o vědě jsou často mimo realitu,“ upozorňuje Tomáš Wencel na jedno z velmi důležitých témat.

Do seznamování veřejnosti s tím, co všechno Akademie věd jako celek dělá a čím vším se její vědci zabývají, chtějí vložit mnohem více sil než dosud. Středisko společných činností k tomu může využít svou Divizi vnějších vztahů, která se již nyní zaměřuje na společensky nosná témata v rámci nové Strategie AV21. Lidé se tak budou moci dozvědět o tom, co to vlastně je současný moderní výzkum a jaké má výsledky. „Naším úkolem je převést vědeckou mluvu do mluvy běžné veřejnosti a seznámit ji s tím, co Akademie věd dělá a jak funguje. Důraz chceme klást na oblasti, jako jsou přírodní hrozby, moderní medicína, potraviny budoucnosti, vesmírný výzkum a další,“ pokračuje ředitel. Za velký úspěch v oblasti medializace považuje loňský vznik Redakce vědy v České televizi, kterou SSČ spoluiniciovalo a které pomáhá s náplní pořadů. Další platformou jsou pak velkoformátové popularizační akce. Jednou z nich byl kupříkladu červnový Veletrh vědy, který na výstaviště v Praze - Letňanech přilákal více než 17-tisíc návštěvníků. Jedná se tak o jednu z největších akcí svého druhu v České republice, která má díky tomu, že se na ní setkává veřejnost s lidmi a odborníky z výzkumných institucí či univerzit, potenciál růst i v budoucnu.

V loňském roce se ovšem povedlo zahájit také další důležitý projekt, který se týká transferu technologií z výzkumu do praxe. „Naší největší novinkou je loňské zahájení provozu Centra transferu technologií Akademie věd, v němž realizujeme projekt Academic TTO. Cílem je vzdělávání klíčových pracovníků v oblasti transferu technologií, což je velmi aktuální téma na spoustě našich pracovišť, která řeší, jak si ochránit duševní vlastnictví a jak zajistit, aby patenty a nové technologie od nás neutíkaly do zahraničí a aby se dala rovnou navázat spolupráce se soukromým sektorem,“ popisuje Tomáš Wencel cíle nového servisního centra.

Služby fungují na jedničku

O tom, že kvalitní věda potřebuje to nejlepší zázemí a infrastrukturu, není sporu. Úroveň služeb poskytovaných ze strany SSČ v roce 2016 pro Akademii věd hodnotila mezinárodní komise. K jakému stanovisku došla? „Všechny naše činnosti byly známkovány jako ve škole a výsledek dopadl na jedničku. Je vidět, že můj předchůdce si vedl velmi dobře. Je to pro nás závazek dělat práci ještě lépe a hodnocení obhájit. Jestliže Akademie věd chce dělat špičkový výzkum, my jí k tomu chceme poskytovat špičkovou infrastrukturu,“ uzavírá ředitel, podle kterého by celé české vědě výrazně pomohlo, pokud by se institucionální financování ze strany státu zvýšilo na stabilních 60 až 70 rozpočtových procent, jak je tomu běžně ve světě.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...