1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Synthomer, a.s.

synthomer 20Náš význam ve skupině se neustále zvyšuje

O více než 100 let zkušeností s chemickou výrobou se může opřít sokolovská společnost Synthomer. Vznik sokolovské chemičky se datuje do roku 1917, kdy tehdejší rakouský spolek ve městě založil továrnu na výrobu karbidu vápníku a dusíkatého vápna.

Během desítek let se podnik výrazně proměnil, od provozování těžkých elektrochemických a elektrotermických technologií přešel na přelomu 70. a 80. let k výrobnímu programu, jehož klíčovou součástí je dodnes produkce kyseliny akrylové a jejích esterů. V oblasti výroby polymerů to jsou akrylátové disperze. Jako člen mezinárodní skupiny Synthomer, jejíž součástí je od roku 2016, se sokolovský závod řadí mezi její nejdůležitější evropské lokality.

Společnost Synthomer, pro kterou v Sokolově pracuje zhruba 320 zaměstnanců, je zároveň úspěšným exportérem svých produktů, které jsou prostřednictvím globální skupiny dodávány zákazníkům do více než stovky zemí světa. „Začlenění do skupiny Synthomer bylo bezesporu jedním z největších milníků v historii našeho závodu. Šlo o klíčovou událost zejména pro náš novodobý růst a budoucí rozvoj,“ říká Ing. Milan Brejchal, výkonný ředitel a člen správní rady společnosti, která od privatizace patřila americkým vlastníkům. Teď je šestým rokem pro změnu v britských rukou.

Stabilní portfolio

Rozvoj tzv. akrylové chemie, která je pro Synthomer hlavní oblastí, nastal už v 70. letech, kdy v Sokolově vznikla výrobní divize zaměřená na vstupní suroviny pro následnou produkci disperzních lepidel či barev. Po výstavbě první jednotky na výrobu kyseliny akrylové a monomerů se v 90. letech podařilo dokončit i druhou výrobní jednotku. „Dá se říct, že od té doby je naše portfolio stabilní. Naše kapacita ve výrobě monomerů zůstává zhruba stejná, ale u disperzí jsme v posledních letech díky investičním aktivitám zvýšili kapacity stávajících linek,“ pokračuje výkonný ředitel s tím, že před vstupem Synthomeru produkovali kolem 35 kilotun disperzních akrylátů ročně. Po modifikaci výrobních linek je to nyní přibližně 45 kilotun a u monomerů se roční produkce pohybuje na úrovni 130 kilotun ročně.

Prodej výrobků pak zajišťuje skupina Synthomer, ve které sokolovský závod hraje stále významnější roli. „Svědčí o tom například to, že právě u nás v Sokolově vzniká nové evropské zákaznické centrum. Skupina ovšem využívá naší strategické polohy ve střední Evropě i jiným způsobem. Máme také kancelář v Praze, kde působí IT tým, který zajišťuje globální podporu pro systém SAP. To všechno jsou důvody, proč celkový význam české pobočky ve skupině neustále roste,“ doplňuje Martina Poštová, tisková mluvčí společnosti Synthomer, která dokázala se svým stabilním a specializovaným portfoliem produktů obstát i proti náročné globální výzvě, jakou se v posledních dvou letech stala pandemie COVID-19. „Naší výhodou je, že vyrábíme produkty, kterými se na světových trzích nezabývá příliš mnoho firem. Navzdory pandemii vidíme příznivý trend v ekonomických ukazatelích, ale s jejími dopady se dokážeme vyrovnat také v běžném provozu. Všechny naše zaměstnance pravidelně testujeme a podporujeme očkování, u kterého se pohybujeme vysoko nad celostátním průměrem. Máme zhruba 83 % plně očkovaných zaměstnanců, což svědčí o tom, že ochrana zdraví zaměstnanců a preventivní opatření proti koronaviru jsou pro nás jasnou prioritou,“ bere si slovo Milan Brejchal.

Samozřejmou součástí zodpovědného přístupu k pandemii a k zajištění výroby jsou včasná interní opatření, která jsou vždy přísnější, než jaká vyžaduje stát. „Naši zaměstnanci si velmi dobře uvědomují, že jsou specialisté, které není možné snadno nahradit. Jdeme tak společně za jedním cílem, kterým je ochrana zdraví, stabilita výroby a jistota práce. Opravdu musím smeknout klobouk za to, jak naši zaměstnanci po celou dobu pandemie spolupracují,“ zdůrazňuje tisková mluvčí společnosti Synthomer.

Chemie pomáhá

Silná globální skupina může být výhodou díky schopnosti reagovat na výkyvy cen, které se projevují v současnosti napříč všemi odvětvími. Kromě toho se mohou v Sokolově spolehnout, že firma bude aktivní také v investiční oblasti, kde realizovala nebo chystá několik významných projektů. „Za zhruba 140 milionů korun stavíme novou energetiku. Stávající uhelný zdroj na výrobu tepla nahradíme v dohledné době třemi novými plynovými kotly. Investovat však chceme i do dalšího zvýšení našich výrobních kapacit,“ připomíná opět výkonný ředitel. V rámci již realizovaných investic upozorňuje na novou technologii na likvidaci odpadních vod, do které společnost Synthomer investovala přibližně 15,5 milionů korun. Aktivní postoj k ochraně životního prostředí potvrzuje také při nákupech energií a surovin. Konkrétně od svých dodavatelů nakupuje nejen tzv. zelenou elektřinu, ale také tzv. zelený dusík, vyráběný díky obnovitelným zdrojům. „Investiční prostředky dlouhodobě plynou převážně do ochrany životního prostředí a také do procesní bezpečnosti a do bezpečnosti všech našich zaměstnanců,“ podotýká Milan Brejchal.

Vzhledem k tomu, že je společnost Synthomer členem Svazu chemického průmyslu, snaží se společně s ostatními firmami pracovat také na nových formách prezentace celého odvětví v očích veřejnosti. Příkladem budiž projekt s názvem „Chemie pomáhá“, jehož cílem je ukázat, že tento tradiční obor je velmi prospěšný a potřebný v řadě různých oblastí včetně potravinářství, farmacie nebo medicíny. Pro budoucí rozvoj chemie je stěžejní zejména spolupráce se školami. Jsou to jak střední školy v karlovarském regionu, tak vysoké školy jako VŠCHT Praha. „Ráda bych dodala, že podporujeme už mateřské školy, kde se děti pomocí herních prvků blíže seznamují s technikou. Dále se zaměřujeme na základní školy v Sokolově, kde doplňujeme laboratoře a odborné učebny o pomůcky a vybavení, abychom tak pro žáky zkvalitnili výuku chemie. Jinak naší partnerskou školou, která přímo vyučuje obor Aplikovaná chemie, je SUPŠ keramická a sklářská v Karlových Varech, ale vidíme, že i další školy skrývají potenciál,“ vysvětluje Martina Poštová, podle které je dnes Synthomer jedním z mála dlouhodobě stabilních zaměstnavatelů v celém Karlovarském kraji.

Absolventům škol nabízí atraktivní profesní uplatnění i nadstandardní zaměstnanecké benefity. „Věříme, že se nám postupnými kroky podaří probudit u dětí a mladé generace zájem o chemii i o další technické obory, které jsou v poslední době trochu v pozadí. Na závěr bych také rád poděkoval zástupcům vedení města Sokolov i Karlovarského kraje, se kterými jsme ve velmi úzkém kontaktu a koordinujeme veškeré naše aktivity,“ dodává výkonný ředitel společnosti Synthomer, která byla mimochodem za péči o své zaměstnance oceněna prestižním „Zaměstnavatel regionu“ za rok 2020.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...