1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TAJMAC-ZPS, a.s.

tajmacDostatek kvalifikovaných pracovníků je podmínkou pro další rozvoj firmy

Podle prvních odhadů budou ekonomické ukazatele akciové společnosti TAJMAC-ZPS ze Zlína, která se zabývá výzkumem, vývojem, výrobou a prodejem vícevřetenových automatů, obráběcích center a dlouhotočných automatů mírně slabší, než v rekordním roce 2015.

Nicméně jak v tržbách, tak i ve tvorbě zisku dosáhne firma podle technického ředitele a člena představenstva Ing. Radomíra Zbožínka solidních ukazatelů. Vytvořené finanční zdroje za poslední dva roky podle něj navíc umožní investovat 200 milionů korun do rozšíření ploch montáží, rozvoje výrobní základny nákupem řady nových strojů a technologií. „Věříme, že tento krok nám umožní vyrábět naše složité stroje s potřebnou přesností a za konkurenceschopných nákladů,“ uvedl Radomír Zbožínek.

Nemohu začít náš rozhovor jinak než dotazem na váš nový pětivřetenový plně numericky řízený soustružnický automat MORI-SAY TMZ518CNC a MORI-SAY TM518CNC se společným označením PENTA. Čím je tento stroj unikátní?

Již tím, že pracuje s pěti vřeteny, z nichž každé má samostatný pohon, přičemž samotná architektura stroje nabízí plnohodnotné technologické možnosti jako u strojů s vyšším počtem vřeten. Konstrukce stroje je velmi kompaktní připojením celku, který tvoří automatický zásobník tyčí, třískové hospodářství, filtrace a chlazení řezného oleje a vysokotlaký okruh. Unikátní řešení představuje vřeteno pick-up se závitníkem pro technologie označované jako Bent Shank Tapping, kdy se používá závitník se zahnutým dříkem.

Kde najde tento stroj uplatnění a jaká je na něj odezva odborné veřejnosti?

Stroj je určen pro hromadnou a sériovou výrobu přesných dílců z tyčového materiálu do maximálního průměru 25 mm při použití potahovače tyče. Maximální otáčky vřeten činí 8000 ot/min, maximální krouticí moment na vřetenu činí 23,7 Nm/1500 ot/min. To předurčuje technologické využití především pro dílce z automotive a vojenského průmyslu. Prototyp byl představen na loňských veletrzích v Chicagu, Stuttgartu, Miláně a v Brně. Svoji premiéru měl v listopadu v Japonsku. Odezva odborné veřejnosti je velmi dobrá.

Na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně jste představili také multifunkční portálové obráběcí centrum MCG 1000 5XT. Můžete tuto novinku čtenářům představit?

Představitel nové řady multifunkčních center MCG je soustružnicko-frézovací obráběcí centrum typu horní gantry, umožňující komplexní obrábění prostorově složitých a technologicky náročných obrobků, kombinovaných tvarů jak v pětiosém frézování, tak v plnohodnotných soustružnických operacích poskytující uživateli stroje potřebný výkon, přesnost a jakost povrchu. Stroj je připraven pro integraci do plně automatizovaných výrobních buněk či linek.

Obráběcí centrum získalo na loňském MSV zlatou medaili. Co porota nejvíce ocenila?

Například odvahu vystavovat nezakrytovaný stroj a ukázat tak čistou a symetricky vyváženou konstrukci skeletu stroje. Líbilo se i vlastní konstrukční řešení sklopně otočného stolu s pohonem os pomocí prstencových motorů a jeho technické parametry – zejména 1200 ot/min u soustružnické osy. Ocenila také uložení lineárního odměřování s ohledem na tepelné chování skeletu stroje a aplikaci dvou patentů při vývoji prototypů i výsledků projektů řešených v rámci výzvy Alfa TAČR a Trvalá prosperita MPO ČR. Za zmínku pak stojí ještě některé vyšší parametry ve srovnání se špičkou světové konkurence.

Už víc než 10 let působíte na trhu v Indii. Loni jste tam založili společný podnik na výrobu obráběcích strojů. Co vás k tomuto kroku vedlo?

V Indii se v posledních letech raketovým tempem zvyšuje infrastruktura, energetická i průmyslová základna. Indie je světově uznávanou velmocí v internetových technologiích. Indické firmy se stávají vlastníky významných světových firem, Indie má vesmírný satelitní program i kvalifikované pracovní sily a velký průmyslový trh. Firma TAJMAC-ZPS, a.s., se pohybuje v Indii aktivně více než 10 let a za tu dobu dodala indickým soukromým či státním firmám již několik desítek CNC obráběcích strojů. Vzhledem ke své omezené výrobní kapacitě ovšem nedokážeme plně reagovat na navyšující se poptávku rychle se rozvíjejícího indického trhu. Proto se naše společnost rozhodla založit v Indii vlastní podnik a po více než dvouletém úsilí nalezla v Indii vhodného partnera, dostatečně zkušeného, technicky zdatného s již existující obchodní sítí, se kterým zakládá společný podnik na výrobu CNC dlouhotočných automatů MANURHIN.

Tím podnikem je GALAXY MACHI-NERY PVT. LTD. se sídlem v Bangalore a výrobním závodem v Belgaum. Po přípravných jednáních bylo začátkem června v indickém Belgaum podepsáno Memorandům of Intent a následně na konci června ve Zlíně Memorandum of Understanding for Joint-Venture a Non-disclosure Agreement. Firma je registrována pod jménem GALAXY-TAJMAC MACHINERY PVT. LTD. a stane se tak novým členem TAJMAC GROUP. Založení firmy GALAXY-TAJMAC MACHINERY je milníkem v historii TAJMAC-ZPS, protože je to vůbec poprvé, kdy se budou stroje z našeho aktuálního výrobního programu vyrábět souběžně i v zahraničí a navíc ve vlastní dceřiné firmě.

Jaké jsou cíle a vize společného podniku? Co byste v Indii rádi dokázali?

V druhé polovině srpna přijeli do Zlína konstruktéři z Indie převzít dokumentaci stroje MANURHIN K’MX413 a následně v polovině září indičtí montéři smontovat tentýž stroj, který bude následně expedován do Indie, aby mohl být letos v lednu vystaven na největší indické výstavě obráběcích strojů IMTEX2017 v Bangalore. Ještě na podzim začala výroba prvního prototypu stroje MANURHIN K’MX413 přímo v Belgaum. Stroje z GALAXY-TAJMAC MACHINERY budou prodávány pouze na indickém trhu.

Vraťme se zpět do České republiky. Jak se rozvíjí vaše spolupráce se školami? Přináší nějaké konkrétní výsledky?

Na podporu našeho výzkumu a vývoje jsme na spolupráci s vysokými školami a výzkumnými organizacemi vytvořili inovativní platformu, kterou tvoří ČVUT Praha, VUT Brno, VÚTS Liberec a INTEMAC Kuřim. Spolupráce probíhá velmi dobře a přináší výsledky v podpoře konkurenceschopnosti našich produktů jako základní podmínky pro úspěšné podnikání v našem oboru. Je všeobecně známou skutečností, že je spojen s nejvyšším stupněm poznání v technických a exaktních vědách a bez těchto aktivit nelze v celosvětové soutěži o zákazníka obstát.

Jaké výhody vám a vašim zákazníkům přináší začlenění do struktur mateřské skupiny TAJMAC GROUP?

TAJMAC GROUP je rodinná firma. Proto je rozhodování v zásadních stránkách rychlé, bez složitých formálních postupů jak to bývá u subjektů se širokou škálou majitelů. Navíc veškerá výroba a vývoj je koncentrována ve Zlíně. Dceřiné společnosti, které máme od USA, přes Evropu až po Indii a Japonsko, jsou firmy zaměřené na obchod a servis, tudíž s přímým kontaktem se zákazníky a trhem. Jejich poznatky jsou pak základem pro správné zacílení výzkumu a vývoje nových produktů.

Jaké priority jste si stanovili letos?

Chceme udržet relativně vysokou ziskovost, dokončit již zmiňované investice, vytvořit prostředí pro naše zaměstnance v takové podobě, aby výše výdělků a benefitů korespondovala s pojmem atraktivního zaměstnavatele ve zlínském regionu. To pokládáme za jeden ze stěžejních úkolů, neboť dostatek kvalifikovaných pracovníků je podmínkou pro další rozvoj firmy. Ve vývoji chceme do našich produktů promítnout některé ze směrů, které představuje koncept Průmysl 4.0.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...