1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TOS VARNSDORF, a.s.

TOS Varnsdorf 16Dokončili jsme největší investici do strojního zařízení v historii firmy

TOS VARNSDORF patří k důležitým zaměstnavatelům na severu Čech, ale především k předním celosvětovým výrobcům obráběcích strojů.

S obchodním ředitelem firmy Milošem Holakovským jsme hovořili nejen o úspěšném roce 2015, ale i o dalších aktuálních tématech, jakými jsou zavádění principů Průmyslu 4.0 do výroby a vzdělávání technických pracovníků.

Jaký byl rok 2015 pro vaši společnost?

V roce 2015 akciová společnost TOS VARNSDORF realizovala největší investici do strojního zařízení za celou svoji historii nákupem a instalací velkého portálového centra od firmy Waldrich Coburg v celkové hodnotě 5,6 milionu eur. Pokud budeme mluvit o výsledcích firmy, tak jsme dosáhli celkového nekonsolidovaného obratu ve výši přesahující 1,7 miliardy korun, což odpovídá 64 milionům eur. Zaznamenali jsme výpadek prodejů na ruském trhu v důsledku uvalení sankcí ze strany USA a EU vůči Rusku, což společně s oslabením kurzu ruského rublu vůči světovým měnám a nízkou cenou ropy vytváří takové ekonomické prostředí, které našim ruským zákazníkům znemožňuje realizovat plánované investice.

Jaké inovace jste na vašich obráběcích strojích v poslední době zavedli?

Jednoznačně se jedná o tzv. inprocesní měření obrobku přímo na stroji, kde není potřeba transport obrobku na měřící zařízení. Měření se uskuteční pomocí sondy a laser trackeru. Toto měření je imunní vůči nepřesnosti stroje, jedná se o nezávislý odměřovací systém. Nejsou vyžadovány žádné zásahy do mechanické konstrukce, pouze připojení dotykových sond. Následné finální obrábění se uskuteční bez nutnosti měnit NC program, stroj je automaticky zkorigován.

Uplatňujete ve vaší výrobě principy Průmyslu 4.0?

Industry 4.0 v sobě skrývá propojení výrobních článků (stroje-lidé-řidící systémy) za účelem pružně, správně a co nejrychleji umět reagovat na měnící se podmínky výroby s cílem zvýšení efektivity celého výrobního procesu. Ve společnosti TOS VARNSDORF, která se zabývá výrobou, vývojem a prodejem velkých obráběcích strojů se s aspekty Industry 4.0 ve výrobě setkáváme již delší dobu. Různé prvky, které propojují články výrobního řetězce, zde již aplikujeme, zejména se jedná o propojení výrobního řidícího systému ERP na konkrétní výrobní jednotky (stroje). Tento systém monitoruje skutečný stav stroje, ať už práci, poruchu stroje či technologickou přestávku, a umožňuje tak pracovníkům výroby a technologie efektivněji řídit výrobní proces. Ale pokud mám mluvit o konkrétních aplikacích spadajících pod Industry 4.0, jak tento pojem chápeme dnes, zmínil bych dvě zásadní novinky, které ve firmě dnes využíváme. Za prvé se jedná o systém tzv. inprocesního měření, kdy stroj je spojen s nezávislým měřícím zařízením, které kontroluje přesnost výroby samotného stroje a je schopno automaticky z naměřených odchylek korigovat finální práci výrobního stroje. Druhou je připravované rozšíření řidícího systému našich obráběcích strojů o další aplikace, které významným způsobem napomáhá zvyšovat efektivitu celého výrobního procesu. Jedná se zejména o antikolizní systém, dále pak rozhraní pro zobrazování výrobní dokumentace včetně technologické kalkulačky. V neposlední řadě je součástí také aplikace sdíleného kalendáře a online sledování spotřeby obráběcího stroje.

Podařilo se vám získat v poslední době nějaké nové zajímavé zákazníky?

Všichni zákazníci jsou pro nás zajímaví. Pro všechny se snažíme najít optimální řešení, s každým pracujeme individuálně na jeho potřebách a přáních. S odlivem kvalifikovaných technických kádrů z firem lze vysledovat požadavky na kompletní dodávky technologií. To znamená, že nedodáváme jen stroj, ale i přípravky, nástroje, technologické a časové studie, programy, provádíme školení zaměřená na technologie a na programování v řídicích systémech SIEMENS, HEIDENHAIN či FANUC. Ale abych neutekl z otázky, vrátím se k zajímavému projektu. V květnu letošního roku jsme předali do užívání šest strojů včetně technologií čínskému zákazníkovi ze Šanghaje. Celý projekt byl mimořádný v poměrně komplikované technologii na tělesech pro vysokotlaká tělesa čerpadel a v počtu obráběných kusů. Projekt měl hodnotu 5,5 milionu eur a probíhal 16 měsíců.

Jakou část nových obchodů realizujete například na veletrzích a výstavách? Na co je zaměřen váš marketing?

Přesto, že se v tomto roce účastníme 20 veletrhů a výstav po celém světě, nelze hovořit o realizaci obchodních případů přímo na těchto akcích. Ojediněle je domluven podpis kontraktu v rámci veletrhu, ale to se jedná o jednotlivé případy. Na vybraných veletrzích se prezentujeme světovou novinkou – 3D virtuální realitou. Je to nový systém pro tvorbu a prezentaci nových výrobků. Letošní marketingové aktivity jsou směřovány především na podporu prodeje. Webové stránky prošly rozsáhlou změnou a vytvořili jsme privátní sekci pro naše prodejce. Ti zde mohou najít fotografie technologických aplikací, rozšířené technické popisy produktů a zcela nové zjednodušené koncepce katalogů. V oblasti tvorby dokumentace jsme odstartovali projekt na implementaci systému XML – strukturované dokumenty.

Jakou formou řešíte logistiku dodávek?

Přepravu našich strojů řeší zákaznické centrum, které je součástí obchodního oddělení. Využíváme všechny druhy přepravy – tedy silniční, námořní, leteckou i kombinovanou. Vždy se jedná o celovozové a celokontejnerové dodávky. Největší část tvoří kamionová přeprava (asi 80 %). V průměru ročně vyexpedujeme 330 kamionů s ložnou plochou 13,6 m2 včetně speciálních nadrozměrných nákladů. Kontejnerové dodávky tvoří 20 % z celkových expedic, tedy v průměru 70 kusů 40´ OT kontejnerů za rok. Mimo celokamionové/kontejnerové přepravy řešíme také dílčí dodávky náhradních dílů, pro které využíváme pozemní, námořní a leteckou sběrnou službu.

Jaké byly hospodářské výsledky v uplynulých letech?

Jako jeden z ukazatelů odrážející efektivitu našeho hospodaření sledujeme produktivitu práce na zaměstnance. Za velmi dobrou považujeme hodnotu přesahující jeden milion korun, kterou se průběžně snažíme plnit, a většinou se nám daří tento limit překonávat.

Jak náročné je získat nové zaměstnance?

Získat nové zaměstnance náročné není, ale získat nové kvalitní zaměstnance je v současné době velký problém. Nedostatek a nízká úroveň znalostí a dovedností, a celková nepřipravenost studentů středních technických škol a učilišť, kteří přicházejí do firmy, je pro nás největším budoucím ohrožením firmy. Odcházející generace strojařů nemá komu předávat více jak stodesetileté know-how výroby obráběcích strojů. Proto jsme se rozhodli nespoléhat na dlouhodobě avizované změny v odborném školství a založit si vlastní Střední průmyslovou školu TOS VARNSDORF, ve které znovu zavedeme principy duálního vzdělávání. Začali jsme letos v září otevřením dvou učebních oborů (Obráběč kovů a Zámečník) a dvou studijních oborů ukončených maturitou (Strojírenství a Mechanik seřizovač). Praktická a teoretická výuka probíhá uvnitř areálu firmy a k výuce kromě specializovaných pedagogů využíváme i pedagogy z praxe, kterých máme ve firmě dostatek.

Vypsali jste opět stipendijní program. Jaký očekáváte zájem? Jaké kladete nároky a požadavky na studenty?

Stipendijní program vypisujeme každoročně od roku 2011. Zájem koresponduje s našimi potřebami. Největší zájem o program projevili studenti právě v roce 2011, v následujících letech byl zájem o málo menší. Stipendijní program nabízíme talentovaným studentům technicky zaměřených oborů univerzit, například ČVUT Praha, TU Liberec, UJEP Ústí nad Labem, od 1. ročníku navazujícího magisterského studia, kteří studují denní formou. Požadujeme výborné studijní výsledky a jazykovou znalost anglického nebo německého jazyka. Studenti si podávají žádost o poskytování stipendia. Vybraným studentům poskytujeme stipendium ve výši 5000 korun měsíčně v 1. ročníku a 6000 korun měsíčně ve 2. ročníku navazujícího magisterského studia, vyjma prázdnin. Stipendistům následně poskytujeme odborné konzultace v průběhu studia, odborné praxe ve firmě, témata diplomových prací a konzultanty těchto prací.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...