1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TOS VARNSDORF, a.s.

TOS VarnsdorfZákazníkům představíme nový stroj, studentům novou firemní školu

„Sportovní terminologií řečeno, jsme v poločase,“ tvrdí obchodní ředitel společnosti TOS VARNSDORF Miloš Holakovský a na mysli má klíčové veletržní a obchodní akce roku 2019. Úspěšný český výrobce prezentuje doma i v zahraničí nové obráběcí stroje, se kterými se mu daří na trhy přicházet v pravidelném inovačním cyklu. Každé dva roky uvede jednu novinku. Tou letošní je portálové obráběcí centrum s oficiálním označením WVM 2600 T.

Když v závěru minulého roku představoval celkové plány na rok 2019, netajil Miloš Holakovský ambice navýšit tržby, které byly ve výši 1,7 miliardy korun, o 50 milionů. A to přesto, že zároveň predikoval ochlazení trhu. Potvrdilo se to? „Konec loňského roku a začátek letošního skutečně potvrdil ochlazení trhu. Ovšem v měsíci dubnu jsme již cítili zvýšený příjem objednávek na hodnoty, které by mohly vést k přiblížení se k stanovenému plánu,“ říká na úvod našeho rozhovoru obchodní ředitel společnosti TOS VARNSDORF.

Můžete upřesnit, na kterých trzích k ochlazení došlo a na kterých se naopak „otepluje“?

My jsme cítili ochlazení na všech našich trzích. To znamená, že příjem objednávek zpomalil napříč celým světem od Ameriky přes Evropu, Rusko i Čínu. Teď mohu konstatovat, že potom, co nastalo celosvětové ochlazení, se na všech trzích lehce otepluje. Jak silné a dlouhé toto oteplení bude, vám však dnes nikdo neřekne.

Pro budoucí vývoj strojírenství se poslední dobou používá slovo stagnace. Připravujete se na takovou variantu?

Cokoli predikovat v dnešní turbulentní době je velmi obtížné. Nejsilnější oblast českého průmyslu je automobilový sektor, a ten ztrácí již od podzimu loňského roku. Nejde jen o finální výrobce, ale o řadu dodavatelů a subdodavatelů, kteří tento pokles již také zaregistrovali. Příčin může být několik. Od nedořešené problematiky brexitu, přes cenu ropy až po diskuse o možném zavedení cla na dodávky automobilů z Evropy do USA. Toto jsou témata, která bohužel neumíme ovlivnit. My se musíme starat o to, abychom měli maximálně konkurenceschopný výrobek za odpovídající ceny a k tomu širokou obchodní síť s profesionálními techniky a obchodníky.

Letos jste se mimo jiné postarali o uvedení nového stroje. Jaké jsou jeho přednosti a u kterých zákazníků najde uplatnění?

Oficiálně jsme nový stroj pod označením WVM 2600 T, kterým jsme rozšířili naši nabídku o portálové stroje, představili našim prodejcům z celého světa v rámci akce TOSmeet 2019. Novinka je určena pro přesné a vysoce produktivní souřadnicové frézování, vrtání, vyvrtávání a řezání závitů, zejména obrobků velkých hmotností a rozměrů nebo prostorově členitých obrobků z litiny, ocelolitiny, ocelí, ale i z dalších dnes moderních materiálů používaných v automobilovém a leteckém průmyslu. Tímto strojem chceme oslovit zákazníky na všech trzích, kam nyní dodáváme horizontky, a samozřejmě i ty, kteří z důvodu lepší tuhosti při upnutí preferují portálové řešení. Největší předností nového stroje je tuhost, přesnost a vysoká stabilita při obrábění. Kromě všeobecné strojařiny cílíme na zákazníky z automobilového, leteckého a energetického průmyslu. Nerad bych to zakřikl, ale jsme velice blízko k podpisu kontraktu na tento stroj.

Pozná obchodník, že je pravý čas přijít s novinkou?

Jako obchodník bych chtěl přicházet na trh s novým produktem co nejčastěji. Bohužel můj elán nesdílí technický a finanční ředitel. V našem segmentu těžkých obráběcích strojů to není tak jednoduché. Každý vývoj nového stroje nebo jeho příslušenství stojí nemalé peníze jak v materiálových nákladech, tak ve financování týmu konstruktérů. Na začátku každého vývoje stojí marketingové oddělení, které musí předložit přesnou studii o konkurenčních produktech v daném segmentu, maximálních cenových nákladech, možnostech umístění na trh a také způsob prezentace nového výrobku a jeho marketingovou podporu. Přes náročnost celého procesu se nám daří za posledních osm let držet inovační cyklus. Každé dva roky vyrobíme a představíme jeden nový stroj. Neustále inovovat nabízené produkty není jednoduché, ale kdo nebude inovovat a vylepšovat své výrobky, nebude mít během krátké doby na trhu uplatnění.

Dalo by se říct, jaké nápady či myšlenky jsou na začátku vašich inovací?

Impulsů může být několik. Může to být chybějící sortiment, vylepšení stávajících parametrů, sjednocení výrobkového portfolia anebo jako u nás v případě portálového stroje rozšíření sortimentu s možností „odkousnutí“ části prodejního koláče konkurenci. Celý proces zastřešuje marketing, ale diskuse probíhá napříč celou firmou od obchodu, technologie, konstrukce, výroby a nákupu až po finance. Každé oddělení vidí možnou inovaci ze svého úhlu pohledu a na manažerech firmy je umět s těmito informacemi pracovat a stanovit takový směr, aby vznikla inovace, která najde uplatnění na trhu a přinese očekávaný zisk. Nebývá to jednoduchá diskuse, a protože každý vývoj stojí velké finanční a lidské prostředky, je potřeba dobře zvažovat možná rizika a zdroje neúspěchu.

Které další obchodní události považujete za klíčové v letošním roce?

Co se týká klíčových akcí z obchodního hlediska, nacházíme se nyní v poločase. Dvě velké akce máme za sebou, a to veletrh CIMT 2019 v čínském Pekingu, kde jsme vystavili stroj WHT 110 L, a setkání s dealery TOSmeet 2019 ve Varnsdorfu. V květnu nás čeká moskevský veletrh Metalloobrabotka a za nejdůležitější letošní akci považujeme zářijový veletrh EMO Hannover v Německu. Na tento veletrh se každé dva roky sjedou všichni světoví hráči v oblasti strojírenství a troufám si tvrdit, že se jedná o nejprestižnější a nejzajímavější veletrh v letošním roce. TOS VARNSDORF na něm představí další novinku pod označením WHT 130, což je nový vysoce výkonný horizontální vyvrtávací obráběcí stroj, kterým navazujeme na naši novou produktovou řadu s označením WHT, tentokrát s průměrem vřetena 130 mm. Stroj je vhodný pro nejnáročnější operace, které vyžadují přesné vrtání, řezání závitů, frézování nebo karuselování, a představen bude s robotickou výměnou nástrojů.

Letos máte otevírat novou budovu firemní školy, která funguje od roku 2016. Je to tak?

Máte pravdu. Druhého září budeme pro naše studenty otevírat novou firemní školní budovu, která investičně přesáhne hranici 100 milionů korun. V tento den přijmeme studenty již do 4. ročníku a musím říct, že o studium je mimořádný zájem. Letos otvíráme tři maturitní obory, kterými jsou konstrukce strojů a technologie obrábění, mechanik seřizovač – programátor CNC strojů a mechanik elektrotechnik – mechatronik. Pro studium zakončené výučním listem otvíráme také tři obory, a to strojní mechanik montér, obráběč kovů – operátor CNC a elektromechanik pro stroje a zařízení. Pro maturitní obory i pro učňovské obory to je vždy jedna třída po třiceti studentech.

Naplňuje škola vaše očekávání?

K přijímacím zkouškám se přihlásilo okolo 130 studentů, což znamená, že neumíme uspokojit ani 50 % uchazečů. Dufám, že sladké plody naší práce sklidíme 30. června letošního roku, kdy budou končit studium první studenti z učňovských oborů a některé z nich přivítáme jako nové zaměstnance TOS VARNSDORF. Již dnes hodnotíme tuto aktivitu, která naplňuje naše očekávání, jako mimořádně úspěšnou.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...