1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TPK, s.r.o., závod PRIBINA

TPK Pribina 3 14Legendární Pribináček slaví 60 let, chystá se speciální série

Hermelín prodávaný pod značkou Král Sýrů nebo dětský dezert Pribináček. To jsou klíčové produkty, které vyrábí závod PRIBINA. Společnost je od roku 1993 součástí francouzské společnosti Bongrain.

Hlavní obchodní strategií společnosti je neustálá inovace produktů. Nejen o slavných mlékárenských výrobcích jsme vedli rozhovor s průmyslovým ředitelem Petrem Fáberou.

Společnost TPK, spol. s r.o., závod PRIBINA, Hesov patří k předním producentům mlékárenských výrobků na českém trhu. Minulý rok Pribina oslavila 90 let. Můžete stručně přiblížit historii závodu?

Historie Pribiny se začala psát v roce 1923, kdy bylo založené družstvo na výkup a zpracování mléka – Mlékařské a pastevní družstvo v Přibyslavi, zapsané společenství s omezeným ručením. Důvodem jeho založení bylo zabezpečit stálý odbyt mléka pro malé producenty a navzájem si pomáhat, nikoliv konkurovat. Prvním předsedou družstva se stal ředitel akciové společnosti Amylon Ing. Adolf Švec. Nová mlékárna postupně vznikla v Hesově, kde byly k dispozici budovy a sklep vhodný pro zrání sýrů. S výkupem mléka a jeho zpracováním se začalo 9. června 1924, kdy bylo vykoupeno 207 litrů. Zahájila se výroba sýru camembert, předchůdce Hermelínu, jenž se dnes prodává pod značkou Král Sýrů. Výkup mléka postupně narůstal a ve snaze snížit náklady na dopravu družstvo založilo v roce 1931 filiálku v Polné. V době hospodářské krize se začaly objevovat přebytky sýrů, a tak družstvo zavedlo výrobu tavených sýrů. V průběhu 30. let postupně vznikaly další malé družstevní mlékárny, a to ve Velké Losenici a Havlíčkově Borové. Kromě mléka se vykupovaly také vejce. V roce 1948 byla zahájena činnost konzervárny ovoce a bylo vyrobeno prvních 70-tisíc litrů jablečného moštu. Vyráběly se zde kvalitní sirupy (2 200 tun ročně) a džemy (750 tun ročně). Zavedení výroby tekutého ovoce a zeleniny pod značkou Pribinka znamenalo převrat v konzervárenství. Nicméně výroby, které nesouvisely s mlékárenstvím, byly postupně ukončené a převedené do jiných závodů, což znamenalo konec také pro úspěšnou Pribinku.

Jiný úspěšný produkt, Pribináček, ale přetrval až do současných dnů…

Ano. „Pramen zdraví z Posázaví“ oslaví tento rok už svoje 60. narozeniny. Legendární dětský dezert se na trhu poprvé objevil v roce 1954. Jeho předchůdcem byly smetanové krémy, které se začaly vyrábět těsně po II. světové válce pod názvy Bivoj, Perla a Mocca. Pribináček měl na počátku trvanlivost pouze 24 hodin, takže byl k dostání jen v Praze a Havlíčkově Borové. Postupně se ale podařilo jeho trvanlivost prodloužit a zvětšit výrobu. To umožnilo jeho rozšíření do celé tehdejší Československé republiky.

Na Pribináčku vyrostly celé generace dětí. Změnila se výrobní technologie této mléčné pochoutky? Jaké nové příchutě Pribináček získal?

Receptura Pribináčka je originální a původní. Měnily se jen příchutě, kterých ale už na začátku bylo 16. Mezi nimi například i zeleninová. Technologie výroby se měnila hlavně směrem ke zvýšení bezpečnosti výrobku a jeho trvanlivosti (jedná se například o termizaci krému nebo používání kelímku se zavařeným víčkem). Samozřejmě se zvyšovala i kapacita výroby. Dnes se Pribináček vyrábí v osmi základních příchutích, jako je třeba vanilka, kakao, jahoda. Máme také sezónní příchuť, která se mění. Pro tento rok připravujeme narozeninovou limitovanou edici Pribináčka pro dospělé s příchutěmi kávy a karamelu.

V roce 1993 se Pribina stala součástí francouzské firmy Bongrain, světového lídra ve výrobě sýrových specialit. Představíte stručně alespoň některé vaše současné produkty?

Vyrábíme sýry s bílou plísní na povrchu, tedy Hermelíny pod značkou Král Sýrů, které jsou k dostání i v ochucených variantách. Dále sýrové speciality, jako je například Král Sýrů Smetanový, Hermadur, Charakter a Nebeský. Dále jde o již zmiňované dezerty Pribináček a jeho varianty, jako je Tyčinka, Piškotík, Mixík a Ovocík v rozmanitých příchutích. V neposlední řadě bych rád zmínil předsmažené speciality Král Sýrů a Pribina.

Jak se proměňuje trh s mléčnými výrobky v České republice? Jakým způsobem reagujete na poptávku spotřebitelů?

Obecně český spotřebitel preferuje čerstvé sýry, je poptávka po domácích výrobcích, naopak klesá prodej tavených sýrů. Pokud hovoříme o sýrech s bílou plísní na povrchu, tak tento trh mírně roste. Zdaleka nejrozšířenější výrobek této kategorie je klasický kulatý Hermelín, který se těší velké oblibě u českých spotřebitelů. V této kategorii je Král sýrů pravidelně vyhodnocovaný zákazníky jako jeden z nejlepších, co se týká chuti a konzistence. Suverénně nejprodávanější jsou Hermelíny bez příchutě. Z ochucených pak vede Král Sýrů Hermelín s černým pepřem. Spotřebitelé rádi zkouší novinky, ale obyčejně se vrací ke svým nejoblíbenějším příchutím. Trh s dětskými smetanovými dezerty je stabilní. Lídrem je Pribináček se 40-% podílem na trhu. Přes velký výběr příchutí zůstává nejpopulárnější variantou stále vanilka a kakao.

Chystáte nějaké nové mléčné výrobky, popř. jiné novinky v oblasti výroby mléčných produktů?

Ano, chystáme. Naší hlavní strategickou osou jsou inovace našich výrobků. Ale víc vám v současné chvíli nemůžu prozradit.

Do výroby mléčných výrobků zasahuje také celá řada předpisů, a to nejen z Evropské unie.

Všechny vydané a platné předpisy EU jsou u nás implementované a dodržované na 100 %. Řídí se podle nich i veterinární dohled, který realizuje pravidelné kontroly závodu. Avšak interní kritéria, speciálně pro oblast zabezpečení hygieny, jsou nastavené podle pravidel skupiny Bongrain. A ty jsou ještě přísnější než předpisy Evropské unie.

Realizovali jste projekty financované z fondu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Co se v rámci těchto aktivit podařilo?

Byli jsme zapojení do dvou projektů, a to Šance a Eduka. V projektu Šance byli pracovníci přeškolení až do úrovně mistrů v „soft skills“, jako je například komunikace, time management, řízení porady, metody štíhlé výroby apod. Tyto kompetence pomohly vedoucím pracovníkům v oblasti řízení lidí či snižování výrobních nákladů. V projektu Eduka probíhalo školení převážně v odborných oblastech v rámci mlékárenství, sýrařství a mi-kro-biologie. Součástí projektu byly i jazykové a odborné kurzy.

Kolik zaměstnanců aktuálně máte? Jakým způsobem spolupracujete se školami v okolí?

Závod Pribina je součástí společnosti TPK, s.r.o., která má sídlo v Hodoníně. V Pribině pracuje 360 zaměstnanců, z toho 210 přímo ve výrobě. Vzhledem ke specializaci naší společnosti v současné době spolupracujeme hlavně se Střední mlékárenskou školou v Kroměříži. V rámci této spolupráce každoročně realizujeme čtrnáctidenní odborné praxe studentů ve výrobě, kde mohou získat odborné znalosti a zkušenosti. Do budoucna bychom chtěli navázat kontakty se základními školami v okolí a spolupracovat s nimi na motivaci žáků ke studiu na středních potravinářských a technických školách i učilištích s cílem získat z těchto řad potenciální budoucí pracovníky především pro výrobu a údržbu.

Jaké jsou vaše vize a plány ve střednědobém horizontu?

Být lídrem v prodeji kvalitních sýrů Hermelín pod značkou Král Sýrů i dezertů Pribináček na domácím českém trhu, ale také na Slovensku.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...