1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vesuvius Česká republika, a.s.

vesuvius 20Zvýšili jsme kapacity i počet žen ve výrobě

Na výrobu vysoce odolné, tzv. izostaticky lisované keramiky, která se používá zejména pro regulaci a ochranu toku oceli v procesu kontinuálního odlévání v tuzemských i zahraničních hutích, se již od roku 1993 specializuje třinecký závod společnosti Vesuvius Česká republika. Jedná se o společný podnik nadnárodní skupiny Vesuvius a Třineckých železáren, ve kterém pracuje celkem 350 zaměstnanců a jehož roční obrat se pohybuje kolem 1,2 miliardy korun.

Společnost Vesuvius Česká republika zahájila v tuzemsku činnost počátkem roku 1992. O rok později byl v sousedství areálu Třineckých železáren otevřen nový výrobní závod, kterým skupina Vesuvius rozšířila svoje globální portfolio o další strategickou lokalitu. Zpětně vzato, není divu, že se skupina, původně založená v roce 1916 v americkém Pittsburghu, dnes řízená z Velké Británie a působící prakticky na všech kontinentech, rozhodla investovat právě na severu Moravy. „Náš region je veskrze hutnický, a proto v něm společnost Vesuvius viděla velký potenciál pro rozvoj byznysu a podnikání. Přitom nemám na mysli jenom Třinec, ale také blízké hutě v Ostravě, v Polsku nebo na Slovensku. Také díky tomu došlo ke spojení obou podniků,“ říká Petr Diviš, ředitel společnosti Vesuvius Česká republika. Vlastníkem 60 % jejích akcií je mateřská společnost Vesuvius a zbývajících 40 % akcií patří Třineckým železárnám.

Rekordní rok 2018

K významnému rozšíření závodu došlo v roce 2012, kdy byla přistavěna administrativní budova, a především se na dvojnásobek zvýšila výrobní kapacita hlavní technologie, kterou je hydraulický lis. Jednalo se o jeden ze zásadních kroků k uspokojení zákaznické poptávky, která výrazně překračuje hranice domovského Třince. O lisovanou keramiku je zájem napříč Evropou, přičemž mezi nejvýznamnější trhy patří Itálie, Rusko, Turecko, Rakousko a Německo. Dodávky do Třineckých železáren představují zhruba 10 % z celkové produkce. „Když se podíváme na historii firmy, rekordní pro nás byl z hlediska obratu i zisku rok 2018. Navíc se dařilo nejen naší pobočce, ale i celé skupině Vesuvius. Minulý rok byl sice o něco horší, ale i tak jsme jej hodnotili jako historicky druhý nejlepší. Aktuálně se náš obrat pohybuje kolem 1,2 miliardy korun,“ pokračuje ředitel závodu. Za hlavní faktory napomáhající rekordnímu výsledku označuje celosvětově výrazný růst průmyslu i poptávky po vysokojakostní oceli, pro jejíž výrobu se používá právě izostaticky lisovaná keramika.

Společnost Vesuvius Česká republika šla úspěšným výsledkům naproti hlavně tím, že již na konci roku 2017 změnila výrobní model. Konkrétně přešla z třísměnného na nepřetržitý provoz, ve kterém vyrábí dodnes. „Už koncem roku 2018 jsme ovšem vnímali přicházející ochlazení na trhu a pokles poptávky, který se projevil v minulém roce. Proto jsme v některých dnech museli provoz uzavřít,“ vysvětluje Petr Diviš, podle kterého je třeba počítat i s dalšími negativními faktory, jako jsou neexistující kvóty na dovoz čínské oceli do Evropy nebo americké sankce vůči Íránu, který se ještě v roce 2018 řadil mezi největší exportní lokality. Kromě zvyšování výrobních a personálních kapacit se společnost Vesuvius Česká republika v posledních letech snaží třinecký závod co nejvíce technologicky vylepšit, modernizovat a zefektivnit jeho provoz. Do výroby, která musí běžet 351 dní v roce, chtějí jen letos investovat zhruba 4 miliony eur. Obvyklý roční průměr investic se přitom pohybuje mezi 2 až 2,5 miliony eur.

Zakázková výroba

„Letos chceme zavést nové technologie, jako je robotické svařování, které zlepší nejen kvalitu svarů, ale také zvýší efektivitu celého procesu. Dále se bavíme hlavně o bezpečnosti. Chceme zavádět systémy, které zabrání možným kolizím mezi chodci a vozíky, které v naší výrobní hale převážejí materiály a výrobky,“ popisuje ředitel společnosti Vesuvius Česká republika s tím, že investice budou směřovat také do optimalizace a zvýšení kapacity skladu vstupních materiálů i hotových výrobků. Pověst špičkového výrobce ve svém segmentu ocelářského průmyslu v Třinci naplňují také investicemi do oblasti zvané ergonomie práce. Jedná se zejména o opatření pro zlepšení podmínek a prostředí na jednotlivých pracovištích. „Chceme například instalovat klimatizaci do výrobních prostor, kde dosud chyběla. Reagujeme tím na stále se zvyšující teploty během letní sezóny. Chceme našim zaměstnancům co nejvíce zpříjemnit pracovní prostředí,“ doplňuje Petr Diviš.

Samotnou výrobu lisované keramiky charakterizuje jako zakázkovou, protože každý zákazník má jiné požadavky na finální výrobky, které pro proces kontinuálního odlévání oceli potřebuje. Z Třince k zákazníkům míří aplikační výrobky, které se dají rozdělit do tří hlavních skupin. „Jsou to zátkové tyče, ponorné výlevky a stínicí trubice. Každá skupina výrobků má v procesu odlévání oceli svoji roli. Obecně slouží k tomu, aby chránily ocel před oxidací v průběhu odlévání od licí pánve až do krystalizátoru, kde ocel tuhne,“ upřesňuje ředitel společnosti. Jak už bylo řečeno, výrobky značky Vesuvius jsou žádané při výrobě vysokojakostních ocelí, čímž se okruh potenciálních zákazníků zužuje na specifický segment. „Přesto je potenciál v našem odvětví velký a pořád se před námi otevírají nové možnosti. Naše prodejní týmy se snaží výrobky rozšířit i do nových oceláren, ve kterých zatím nepůsobíme,“ navazuje Petr Diviš, podle kterého je důležité, že společnost Vesuvius Česká republika na trzích dlouhodobě vystupuje jako stabilní dodavatel systémových řešení včetně technické podpory.

Vzhledem k charakteru ocelářské výroby je příznačné, že zákazníci za nejdůležitější parametry lisovaných keramických produktů považují odolnost a životnost, která je dána počtem provedených taveb. „Základem našich výrobků jsou patentovaný design a směsi, ze kterých se keramika vyrábí. To je nejdražší know-how skupiny Vesuvius. Troufám si říct, že z hlediska životnosti našich výrobků nemáme na trhu konkurenci a snažíme se tento parametr neustále zlepšovat,“ zdůrazňuje ředitel třinecké společnosti, ve které se finálně zpracovávají směsi vyvíjené v sesterských závodech ve Francii a Belgii.

Nové možnosti na trhu práce

Jelikož je výroba v závodě firmy Vesuvius Česká republika do značné míry manuální, a tedy závislá na dovednostech a kvalitách operátorů, investují také do zvyšování jejich kvalifikace formou proškolování. „Letos rozjíždíme projekt, který má za úkol zlepšit systém proškolování a dodržování správného know-how. Chceme také snížit množství neefektivních úkonů,“ podotýká Petr Diviš. Co se týče personální oblasti, podařilo se Třineckým železárnám najít účinné řešení současného nedostatku kvalifikovaných lidí na trhu práce. A to díky tomu, že postupně začali pracoviště přizpůsobovat i ženám, které až do roku 2017 přímo ve výrobě vůbec nepracovaly. „Investovali jsme nemalé finance do vylepšení ergonomických podmínek na pracovištích, která předtím nebyla pro ženy uzpůsobena. Zlepšili jsme podmínky natolik, že se nyní blížíme k téměř 25-% zastoupení žen ve výrobě. Otevírá nám to nové možnosti v náboru zaměstnanců, i když sehnat kvalifikované pracovníky je nadále problematické. Naše aktivity však
ukazují, že vždy existuje řešení,“ dodává ředitel společnosti Vesuvius Česká republika.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...