1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vojenské lesy a statky ČR, s.p.

Vojenske lesy a statky CR 15Hospodář, který myslí na vše

Lesní hospodářství, ochrana životního prostředí, myslivost, obhospodařování zemědělské půdy, rekultivace půdního fondu nebo lesní pedagogika. Není toho málo. I přes obrovskou aktivitu neusínají Vojenské lesy a statky ČR, s.p., na vavřínech a připravují stále nové projekty, které směřují do oblasti vzdělávání, vytváření nových pracovních míst nebo ke zvyšování efektivity hospodaření.

Historii Vojenských lesů a statků ČR (VLS ČR) je možné vysledovat až do doby Rakouska-Uherska, konkrétně do roku 1905, kdy bylo založeno vojenské cvičiště v prostoru Milovic ve středních Čechách. „V roce 1924 vznikl Vojenský dřevařský podnik ve Velkých Levárech. I když měl jen lokální působnost, můžeme hovořit o jakémsi právním předchůdci Vojenských lesů a statků,“ upřesnil Ing. Josef Vojáček, ředitel Vojenských lesů a statků ČR. Během první republiky postupně vznikaly další vojenské prostory – jednalo se například o Brdy, Dědice nebo Malacky a Kamenici nad Cirochou na Slovensku. V roce 1928 na Vojenský dřevařský podnik legislativně navázaly Vojenské lesní podniky, které vojenské prostory zajišťovaly hospodářsky. „Největší rozvoj proběhl po 2. světové válce. V letech 1946 – 1953 bylo ustaveno celkem 12 vojenských prostor, z toho čtyři na Slovensku. Ty fakticky v nezměněném stavu přetrvaly až do rozdělení ČSFR, kdy vznikly Vojenské lesy a statky ČR a Vojenské lesy a majetky SR,“ dodal Josef Vojáček.

Starost o les, zvěř i zemědělskou půdu

Hlavní aktivitou VLS ČR je lesní hospodářství, které směřuje k udržování ekologické a biologické rovnováhy na pozemcích důležitých pro obranu státu (vojenské újezdy). „Výměra lesní půdy, na které má podnik právo hospodaření, se pohybuje kolem 125-tisíc hektarů. Celková rozloha všech pozemků (včetně vodních ploch, zemědělských a dalších pozemků) je kolem 140-tisíc hektarů. Samotné hospodaření v lesích zahrnuje kompletní spektrum obvyklých lesnických činností – od obnovy lesa přes pěstební a výchovné zásahy po těžbu a prodej dříví. V současné době zaujímáme asi 5 % tuzemského trhu se dřívím,“ uvedl ředitel.

Značnou pozornost podnik věnuje ochraně lesa a přírody obecně – na pozemcích VLS je vyhlášeno na 50 zvláště chráněných území a 39 evropsky významných lokalit. Lesy obhospodařované VLS ČR patří mezi nejzachovalejší lesní pozemky v České republice. Kromě lesních pozemků obhospodařují VLS ČR i louky a pastviny – jedná se o přibližně 6 500 ha zemědělsky využívaných ploch, z toho 416 ha představuje orná půda. „Všechny pozemky jsou v ekologickém režimu a využíváme je k produkci krmiv pro chovná zvířata a pro lesní zvěř. V chovu zvířat máme asi 1 500 krav bez tržní produkce mléka, mladý dobytek (roční a dvouleté jalovice k dalšímu chovu) a býky převáženě plemene Masný Simentál a Hereford. Kromě masných krav máme 230 dojnic a produkujeme biomléko v objemu přes milión litrů ročně, které dodáváme do mlékárny OLMA Olomouc,“ upřesnil Josef Vojáček.

Nedílnou činností, která souvisí s lesním hospodářstvím, je myslivost. Cílem mysliveckého hospodaření v honitbách VLS ČR je dosažení únosného stavu zdravé a tělesně zdatné zvěře v optimálním věkovém a pohlavním složení. Tím ovšem výčet činností VLS ČR zdaleka nekončí. Pro Ministerstvo obrany ČR podnik provádí například správu drobných vodních toků na území vojenských újezdů, věnuje se realizaci opatření vedoucích k udržení ekologické rovnováhy a biodiverzitiy, provádí rekultivaci půdního fondu. „V neposlední řadě k našim činnostem patří ochrana přírody, protože díky dlouhodobému vyloučení přístupu veřejnosti jsou území spravovaná naším podnikem velmi cenná – vyskytuje se zde velké množství chráněných druhů rostlin i živočichů,“ dodal ředitel.

Příjmy z prodeje dřeva

Výnosy podniku v posledních letech mírně překračují 2 miliardy korun. VLS ČR každoročně hospodaří se ziskem a patří tak ke státním podnikům, které v letošním roce přispěly do státního rozpočtu odvodem z nerozděleného zisku minulých let. Podnik nejčastěji investuje do obnovy a rozvoje výrobních technologií, jako jsou těžební a dopravní prostředky, nebo do infrastruktury. K hlavním zdrojům tržeb patří prodej dříví. „Aktuální poptávka po dříví překračuje v kulatinových sortimentech nabídku, ve vlákninách je situace vyrovnaná. Trh je letos v důsledku teplé zimy poměrně rozkolísaný,“ sdělil ředitel a dodal: „Naše velikost a objem dříví uváděného na trh nás předurčuje ke spolupráci s klíčovými dřevozpracovatelskými podniky jak v tuzemsku, tak v blízkém příhraničí Německa a Rakouska. Jsou to velké pilařské provozy, papírny, výrobci celulózy, viskózy a desek na bázi dřeva. Obchod s těmito partnery funguje na základě dlouhodobých smluv a prodáváme takto asi dvě třetiny své produkce. Zbývající třetina je určena pro střední a malé zpracovatelské kapacity v regionu naší působnosti.“

Práce pro absolventy, aktivity pro děti

Aktuálně podnik zaměstnává téměř 2 300 pracovníků na hlavní pracovní poměr. „Od zaměstnanců požadujeme především odbornou kvalifikaci, zodpovědný přístup k práci, loajalitu k zaměstnavateli, ochotu k inovativnímu řešení situací a důsledné respektování zákonů. Nabízíme jim perspektivu dlouhodobého zaměstnání s možností kariérního postupu ve stabilním podniku s dlouholetou historií, tradicemi a sociálními jistotami,“ uvedl Josef Vojáček. Podnik si často zaměstnance vybírá již na škole, pořádá pro ně roční zaškolovací programy a snaží se tak podporovat zaměstnávání absolventů. Jen v roce 2014 pro ně vytvořil přes 30 pracovních míst.

Kromě běžných činnost podnik pořádá celou řadu vzdělávacích akcí pro veřejnost. Nejznámější z nich je Lesnický den v Ralsku, který doprovází mezinárodní dřevorubecká soutěž Pohár VLS a Soutěž operátorů vyvážecích souprav. Pravidelně organizujeme i školkařské a chovatelské dny, přehlídky trofejí, Hubertské slavnosti, výlovy rybníků apod.,“ dodal ředitel. Široká škála aktivit je realizována i v rámci lesní pedagogiky, jejímž cílem je pozitivně formovat postoj veřejnosti k lesu. „V této souvislosti nabízíme dětem ze základních škol, ale v případě zájmu i ze škol mateřských, praktických a středních, prezentaci lesního hospodaření, ekologické výchovy a ochrany přírody formou procházek do lesních porostů i besed ve školách. Spolupracujeme s dětskými domovy a zařízeními Klokánek,“ sdělil Josef Vojáček.

Pojďme do lesa

Ačkoli VLS ČR zajišťují celou řadu činností a aktivit, rozhodně nepřestávají myslet na další rozvoj. „Máme připravené nové projekty v oblasti lesní pedagogiky a podpory vědy a výzkumu. Zaměřujeme se na rozvoj spolupráce s dalšími subjekty, zejména v oblastech, které budou nově zpřístupněny veřejnosti. Tyto oblasti skýtají obrovské možnosti a budou potřebovat podporu zejména v budování infrastruktury a nabídky nových pracovních příležitostí,“ uvedl ředitel s tím, že je zároveň třeba stále hledat rezervy a nové postupy ve vnitropodnikových procesech, které povedou k dalšímu zvyšování efektivity hospodaření. Pokud zrovna vzpomínáte, kdy jste naposledy byli v lese, neodmítejte milé pozvání na procházku nebo cyklistický výlet „Rád bych čtenáře pozval k návštěvě lesů, ať už pěšky, nebo na kole. Při dodržení zásad vstupu a návštěvnických řádů je možné poznávat přírodu a na vlastní oči se přesvědčit o způsobu hospodaření a ochraně přírody v lesích a oblastech obhospodařovaných Vojenskými lesy a statky ČR,“ uzavřel rozhovor Josef Vojáček.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...