1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

VS banska TUO 16Propojuje vzdělávání s průmyslem

Vysoká škola báňská - Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TUO) oslaví 168 let své existence. Na sedmi fakultách technického a ekonomického zaměření a v univerzitních studijních programech se dnes vzdělává přes 16-tisíc studentů.

Univerzita se podílí na mnoha výzkumných projektech, spolupracuje s dalšími univerzitami i vědeckými pracovišti v České republice i v zahraničí. „Za jednu z našich hlavních priorit považujeme úzké propojení s průmyslem. Jeho požadavky na naše studenty a absolventy se snažíme zapracovat do studijních plánů. Naši studenti mají možnost vyjet za studiem do zahraničí, v průběhu studia získat v oboru i tolik potřebnou praxi, založit si vlastní firmu s podporou našeho inkubátoru nebo se podílet na životu univerzity díky řadě studentských organizací,“ přibližuje zaměření vysoké školy kancléřka Mgr. Klára Janoušková.

S jakými novinkami nebo výzvami jste vstoupili do nového semestru?

Novinek ve studijních oborech je celá řada. Příkladem je rozšíření některých studijních oborů v anglickém jazyce nebo vznik nových specializací jako například Materiály a technologie pro automobilový průmysl. Některé fakulty se mohou pochlubit novými obory ve spolupráci se zahraničními fakultami, tzv. Double Degree Programem, do kterého se zapojila třeba Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství s japonskou Graduate School of Engineering, Yokohama National University. V říjnu jsme otevřeli Math Support Centre, kde si naši studenti mohou doplnit své znalosti matematiky. Obor Uměleckého slévárenství se vyučuje v nových ateliérech, Formula Student Team úspěšně reprezentoval univerzitu na závodech studentských formulí v Itálii a Maďarsku. Máme i řadu novinek, které se netýkají přímo studia. Na naší univerzitě nově vznikl ContactPoint pro zahraniční studenty, kam mohou přijít, když potřebují poradit. Protože jich v letošním akademickém roce na VŠB-TUO máme téměř 400, snažíme se jim připravit co možná nejpříjemnější podmínky ke studiu.

Vaše univerzita má za sebou už 168 let své existence. Za tu dobu se vám jistě podařila celá řada významných úspěchů. Můžete zmínit alespoň některé z nich?

Na VŠB-TUO přednáší zahraniční odborníci, zavítali k nám nositelé Nobelovy ceny za fyziku Jerome Friedman nebo Albert Fert. Naši studenti mohou studovat na předních univerzitách v zahraničí a pomáháme rozvíjet (nejen) jejich podnikatelské nápady díky našemu Podnikatelskému inkubátoru. Řadu oborů lze studovat v anglickém a dokonce i v německém jazyce. Mimo kompletního terciárního vzdělávání nabízí univerzita ve spolupráci s Velkou Británií studium MBA, možnost získání Double Degree nebo Joint Degree. VŠB-TUO také disponuje tzv. Diploma Supplement Label, což je dodatek k diplomu, který zajišťuje transparentnost kvalifikace. Dodatek přibližuje úroveň a obsah studia potenciálním zaměstnavatelům. Na univerzitě funguje IT4Innovations – národní superpočítačové centrum se superpočítačem Salomon, který je jediným svého druhu v České republice.

Jaké obory dnes u vás mohou studenti studovat? Jak je uzpůsobujete požadavkům trhu?

Zájemcům o studium nabízíme nejen technické, ale také ekonomické či biomedicínské obory. Studovat u nás ale mohou i obory, které jiné vysoké školy nenabízejí. Máme 124 akreditovaných studijních programů. Požadavky trhu práce sledujeme a snažíme se je zapracovat do studijních plánů stejně jako odbornou praxi, kterou si mohou studenti vybrat u některých předmětů namísto klasické výuky. Studenti jsou poté hodnoceni zástupcem z dané firmy a získávají tak cennou zkušenost přímo z reálného prostředí. A často nejen zkušenost, ale i budoucí pracovní místo. Zájemcům o zaměstnání z řad studentů a absolventů pomáhá bezplatně Kariérní centrum VŠB-TUO, a to nejen při hledání práce, ale také během studia s přípravou na pracovní pohovory.

Spolupracujete při výuce i se soukromým sektorem? Jak?

Ano. Mezi naše partnery patří například Arcelor Mittal Ostrava, Vítkovice Machinery Group, VarrocLighting Systems, s.r.o., Siemens, ABB, Škoda a spousta dalších firem, u nichž mohou studenti absolvovat odbornou stáž a praxi. Spolupráce probíhá formou stáží, zadáváním bakalářských, diplomových a dalších vědeckých prací přímo lidmi z průmyslu. Ti k nám také docházejí jako externisté vyučovat. Studenti podniky navštěvují v rámci exkurzí i dlouhodobějších stáží. Napojení na soukromý sektor je velmi úzké i díky naší síti absolventů, kteří se svou alma mater mají zájem dále spolupracovat.

Jaká je podle vás nyní úroveň technického vzdělávání v Česku? Jak by se mohlo zlepšit?

Technici chybí, počet absolventů technických oborů je konstantní, zatímco množství jiných absolventů, zejména pak humanitních oborů, roste. Důležitou součástí naší univerzity je proto oddělení popularizace, jehož cílem je u dětí už od 6 let vzbudit zájem o techniku. V úzké vazbě na základní a střední školy připravujeme nejrůznější akce, kde je dětem technika představována atraktivní formou. Univerzita nabízí technicky zaměřené kroužky, letní tábory, projekt Třída vynálezců, pořádá soutěže v prezentaci pokusů atd. Jen soustavná a systematická podpora technického vzdělávání již od dětství může úroveň vzdělávání změnit. Veřejnost si musí uvědomit, že technické vzdělání je zárukou uplatnění jednotlivce na trhu práce i důležitou hodnotou konkurenceschopnosti samotného Moravskoslezského kraje.

Studium není jen o učivu. Jaké bonusy nebo volnočasové aktivity pro studenty připravujete?

Studenti se mohou zapojit do studentských organizací. Zmínit můžeme Studentskou komoru Akademického senátu, Stavovskou unii studentů. Zapojit se mohou i do mezinárodních studentských organizací, jako jsou AIESEC nebo ESN (Erasmus Student Network), které na naší univerzitě také fungují. Studenti se mohou realizovat i v Báňské fotbalové lize nebo Akademickém pěveckém sboru. Univerzita rovněž podporuje řadu kulturních akcí a studenti mají k dispozici několik sportovišť přímo v areálu univerzity. Součástí areálu VŠB-TUO je také nově zrekonstruované Planetárium Ostrava, které je vybaveno nejmodernější promítací technikou.

Na univerzitě se věnujete také vědě a výzkumu.

Ano. Vědecká a výzkumná činnost patří mezi hlavní činnosti univerzity a má klíčový význam z hlediska úspěšného průběhu restrukturalizace Moravskoslezského kraje. VŠB-TUO je nejrychleji rostoucí univerzitou v České republice z pohledu vědy a výzkumu v posledních třech letech, druhou nejlepší univerzitou ve smluvním výzkumu a sedmou nejlepší výzkumnou institucí v ČR. Vědecko-výzkumný a vývojový potenciál univerzity rozvíjí a vytváří důležitou součást inovačních aktivit Moravskoslezského kraje a České republiky. Výsledky a hodnocení VŠB-TUO svědčí o síle odborného lidského kapitálu, kterým technická univerzita disponuje.

Jaké úspěchy z oblasti vědy a výzkumu jste si v poslední době připsali na své konto?

Patří k nim například zařízení sloužící ke stanovení maximálních výbuchových parametrů, které vyrobili na Fakultě bezpečnostního inženýrství. Na Fakultě strojní vyvinuli brzdové kotouče s krytem a ve spolupráci s Fakultou metalurgie a materiálového inženýrství přišli vědečtí pracovníci s tepelným výměníkem. Vybudovaná výzkumná centra tvoří významný vědecko-technický potenciál, který se postupně zúročuje ve výsledcích činnosti vědy a výzkumu.

Jaké jsou vaše vize a plány na další rozvoj univerzity?

Chceme se orientovat na tři klíčové oblasti. Jedná se o oblast aplikovaných věd a technologií, inženýrství a ekonomii. Rádi bychom tyto tři oblasti spojili dohromady. Klíčové je pro nás také vzdělávání, věda a výzkum a třetí role univerzity. Chceme patřit mezi 400 nejlepších univerzit světa, soustředíme se na kvalitu, diverzitu a dostupnost vzdělávání a také na internacionalizaci.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...