1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vysoké učení technické v Brně

VUT Brno 18Tato škola nevychovává nezaměstnané

Vysoké učení technické v Brně je nejstarší brněnskou univerzitou a zároveň největší technickou vysokou školou v republice. Jako první z technik navíc nedávno získala institucionální akreditaci a letos se může pochlubit i kulatým jubileem. Na otázky týkající se směřování brněnské techniky odpovídal její rektor, prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc., dr. h. c.

VUT si letos připomíná 120 let své existence. Jak bude univerzita výročí slavit?

Klíčovou akcí jsou pro nás Zlaté promoce absolventů po 50 letech, přičemž tyto jubilejní promoce budeme pořádat vůbec poprvé. V budoucnu však určitě chceme v této tradici pokračovat. V sobotu 25. května 2019 se v 10.00 uskuteční v novobarokní aule rektorátu VUT akademický ceremoniál pro pamětníky, kteří promovali v roce 1969. Protože k těmto historickým absolventům je někdy těžké se dostat, uvítáme každého, kdo promoval v tomto roce a ozve se nám na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. V tento den bude také den otevřených dveří na všech fakultách a pracovištích VUT a odpoledne i hudební festival v blízkosti Palackého vrchu v Brně. Všichni jsou zváni.

Podle žebříčku QS Top Universities patří VUT mezi 2,3 % nejlepších univerzit na světě. Ve kterém z hodnocených kritérií se cítíte nejsilnější?

Nad průměrem českých univerzit jsme například v kategorii Employer Reputation z pohledu domácích i zahraničních firem. Poměr hodnotitelů je zde nyní 50:50. Kromě toho české univerzity obecně těží z počtu slovenských studentů, kteří jsou v kategorii International Students vykazováni coby zahraniční studenti, i když studují zdarma a v českém jazyce. Je však pravdou, že konkurence je silná, protože VUT je z regionálního hlediska hodnocené ve velmi silné skupině univerzit. Navíc se každoročně zvyšuje počet vysokých škol, které jsou v žebříčku QS posuzovány. Aktuálně je to 4763 škol, což je o 60 více než předchozí rok. Z mého hlediska však žebříček příliš nereflektuje klíčová kritéria pro technické školy: např. spolupráci s praxí nebo schopnosti absolventů na trhu práce.

Navzdory vynikajícím výsledkům v mezinárodním srovnání tvrdíte, že je žádoucí nadále posilovat světovou prestiž VUT. Jakým směrem se bude vaše snaha o upevnění pozice ubírat?

Vzhledem k tomu, že na fakultách i ústavech máme špičkovou infrastrukturu a přístrojové vybavení, chceme získat větší množství zahraničních PhD studentů i zahraničních vědců, kteří tu mohou pracovat s perfektní technikou a zároveň přednášet. Důsledněji bychom rovněž měli využívat tzv. sabatikl. Pokud jednou za 7 nebo 10 let bude moci každý vědecký pracovník vyjet na semestr do zahraničí, na instituci, kterou si vybere, tak to bude ideální. Pomůže to nejen internacionalizaci, ale i vědě a výzkumu na VUT i ve světě.

Vaše univerzita získala nově institucionální akreditaci. Proč je pro vás důležitá?

V lednu jsme získali kladné stanovisko Národního akreditačního úřadu, takže máme institucionální akreditaci jako první technická univerzita v republice. A to pro 7 studijních oblastí: elektrotechniku, energetiku, ekonomické vědy, chemii, informatiku, stavebnictví a strojírenství. Momentálně Fakulta architektury a Fakulta stavební připravují žádost o rozšíření i pro oblast architektury a urbanismu. Je to pro nás důležité, protože díky ní budeme moci rychle a operativně reagovat na potřeby praxe. Na druhou stranu nám přinese i zvýšení vnitřní administrativy.

Čím podle vás VUT nejvíce láká uchazeče o studium technických oborů?

Ty, kteří skutečně chtějí techniku studovat, podle mě láká to, že máme kvalitní pedagogy, infrastrukturu na velmi vysoké úrovni, a navíc u nás mají studenti možnost studovat v přímém spojení s praxí a výzkumem. Díky tzv. svobodným předmětům si naši studenti mohou vybrat volitelné předměty i z jiné fakulty, a rozšířit tak své vědomosti napříč obory. Právě toto vzájemné propojení technických, přírodních, uměleckých a ekonomických věd je na VUT unikátní.

VUT si budoucí uchazeče o studium „vychovává“ už v době, kdy navštěvují střední či základní školu. Můžete popsat vaše projekty zaměřené na nejmladší adepty technických oborů?

Určitě musím zmínit obrovský úspěch dětské technické univerzity VUT Junior, kdy jsme po pilotním ročníku zdvojnásobili kapacitu na 100 dětí. Navíc nám sem jezdí i děti z Prahy a Ostravy. Ukázalo nám to, že je spousta zvídavých dětí, které už v tak nízkém věku mají zájem na sobě pracovat a chtějí získávat nové poznatky. V těchto dětech je už teď zápal a ten se neztratí. Kromě toho musím zmínit i projekt technických mateřských škol, který jsme pomáhali rozjíždět a jenž už dnes na Kuřimsku nebo Vysočině žije vlastním životem. Jsme rádi, že jsme u toho byli na začátku. A i kdyby nakonec tyto děti nenastoupily na VUT, tak si myslím, že pro techniku a přírodní vědy obecně něco děláme, když zbavujeme mladou generaci strachu z matematiky.

Jakým způsobem a ve kterých centrech vědy a výzkumu je realizována výzkumná činnost VUT? Jak je financována?

Máme 2 centra excelence (CEITEC a partnerství s IT4Innovations) a 5 regionálních vědeckých center (NETME, AdMaS, CVVOZE, SIX a CMV). Financována jsou zejména z vědy a výzkumu. Některá z nich už mají více než polovinu příjmů z mezinárodních projektů a část také ze spolupráce s praxí. Řekl bych tedy, že jde o životaschopná vědecko-výzkumná centra, která mají potenciál v budoucnu rozšiřovat své přístrojové vybavení z vlastních zdrojů.

Můžete zmínit nejzajímavější výzkumné projekty?

Těžko zmínit všechny, ale určitě jsme hrdí na biotechnologii Hydal, která dokáže z použitého fritovacího oleje vytvořit rozložitelný plast. Za objevem stojí tým profesorky Márové z Fakulty chemické a do praxe už ho uvádí firma Nafigate, která od nás licenci odkoupila. Zajímavá je také práce týmu Petra Chudého, který vytváří chytré autopiloty a letecké simulátory. V této souvislosti mě napadá i experimentální letoun VUT 051 RAY, který je čistě na elektrický pohon. Při prvním letu strávil ve vzduchu 27 minut a, aniž by využil celkovou kapacitu akumulátorů, opět bezpečně přistál. Kromě toho mohu zmínit zařízení Atom Trace z CEITEC VUT, které pomocí laserových paprsků umožňuje dálkovou analýzu prvků v povrchovém materiálu vzorku.

Brněnský kampus VUT se nalézá v těsné blízkosti Technologického parku, kde sídlí pobočky světových firem. Nebojíte se, že vám odlákají studenty?

Řada fakult má smlouvy s konkrétními firmami, ve kterých je zohledněno např. doktorské studium dotyčného. Firmy by ho mohly přetáhnout díky penězům, ale nechají ho u nás dostudovat a teprve pak jej zcela zaměstnají. Dávají mu zadání, která mu umožní skloubit práci se studiem. Snažíme se tedy s firmami nějak dohodnout. Když se bavím s šéfy velkých společností, a to mluvím o kapitánech průmyslu, tak mi říkají, že máme kvalitní absolventy. Pravidelně děláme i dotazníková šetření mezi zaměstnavateli. Mohu s radostí říci, že o naše absolventy je zájem, a to již během studia. Podle nejnovějšího průzkumu si 92 % absolventů Vysokého učení technického v Brně našlo práci v oboru do čtvrt roku po promocích, což časově odpovídá tomu, že si ještě udělali poslední prázdniny.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...