1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Xylo Machinery CZ, s.r.o.

Xylo machinery 221Realizujeme projekty na klíč od návrhu přes kompletní inženýring až po montáž a oživení u koncového zákazníka

Již 25 let funguje v Jihlavě moderní strojírenská firma, která dodává projekty na klíč především pro dřevozpracující závody nadnárodní skupiny Kronospan. V současné době působí pod názvem Xylo Machinery CZ a zaměřuje se na dokončovací linky pro zpracování plošných materiálů, jako jsou OSB a dřevotřískové desky nebo desky MDF a HDF.

K dispozici má vlastní areál o rozloze zhruba dvou hektarů, na kterých jsou jak výrobní haly, tak venkovní skladovací prostory. Obrat firmy, ve které pracuje necelých 60 zaměstnanců, se pohybuje na úrovni 17 až 20 milionů euro ročně. „Kořeny naší společnosti jsou spjaty se strojní údržbou bývalých Jihlavských dřevařských závodů, které byly v 90. letech zprivatizovány rakouskou skupinou Kronospan, díky které se celý závod postupně zmodernizoval, což pokračuje dodnes. K významným proměnám došlo v naší firmě v roce 1997, kdy byla založena společnost pod názvem KronoMech spol. s r.o., a která nejprve vyráběla hlavně dopravní technologie, jednoúčelové stroje a další strojní celky pro třídění, skladování atd. Firma Kronomech se v roce 2018 přejmenovala na Xylo Machinery s.r.o., bez změny obchodních údajů a vlastnictví. Postupně jsme se začali specializovat hlavně na dokončovací technologie pro dřevozpracující průmysl při zpracování plošných materiálů, které umíme prostřednictvím jednotlivých zařízení manipulovat, řezat, frézovat, stohovat, ale také je dokážeme označit za pomocí moderních robotických a tiskových pracovišť dle přání našeho zákazníka. Samozřejmostí je kompletní zabalení těchto produktů a označení pro skladové a logistické hospodářství jednotlivých firem,“ říká na úvod našeho rozhovoru Jan Frühauf, technický a obchodní ředitel společnosti Xylo Machinery CZ.

Zákazníkům dodáváte projekty na klíč. Co konkrétně to ve vašem případě znamená?   

Projekty na klíč se naše společnost snaží dodávat od samého začátku. Dříve probíhalo hodně dodávek bez automatizace a řídících systému. Hlouběji se tedy projekty na klíč, což pro nás znamená dodávku včetně kompletních montáží a oživení linek u zákazníka, dodávají ca. od roku 2012 – 2013. Zákazníkům dodáváme dokončovací linky podle přesně definovaných vstupních a výstupních technických parametrů, které jsou pro každý závod velmi specifické. Strojně vycházíme z našich zkušeností s přísným dodržováním standardů, které jsou dány evropskými normami pro oblast strojírenství a elektro. V rámci našich služeb začínáme vždy návrhy a základním engineeringem, ve chvíli, kdy se se zákazníkem technicky a obchodně shodneme, musíme vytvořit veškerou výrobní dokumentaci daného projektu pro vlastní výrobou. Součástí výroby je příprava materiálu, vlastní obrábění, klempírna a svařovna. Poté navazuje ověřování kvality jednotlivých dílců, po které začíná finální montáž jednotlivých strojních celků daného projektu u nás na dílně. Montujeme si sami jak mechaniku, tak i elektriku. Poté následuje realizace u zákazníka pod, čímž je nutné si představit vlastní montáž a následné oživení celé dodané technologie. Podle konkrétních potřeb zákazníků linky vybavujeme nejen mechanickými, ale i elektronickými komponenty, případně pneumatickými a hydraulickými díly. Nejčastěji se jedná o kompletní balicí linky, dále o linky na výrobu perodrážky nebo o tzv. „Cut to Size“ linky, které zpracovávají velkoformátové desky na desky menších rozměrů. Naše dokončovací linky se tak skládají ze zařízení, jako jsou dopravníky, pily, frézy, výtahy, váhy, tiskárny, manipulátory, robotická pracoviště a v neposlední řadě stohovací zařízení. V poslední době integrujeme stále více robotické prvky a umíme se také napojovat přímo na ERP systémy zákazníků.

S jakými požadavky se na vás obrací společnost Kronospan, která je klíčovým zákazníkem?

V našem případě bezesporu platí, co projekt, to unikát. Každý z více než 40 závodů ve skupině je totiž specifický a má jiné požadavky na námi dodávané celky. Proto od nás potřebují dříve zmíněné individuální řešení na klíč. Jak už jsem naznačil, jsou to třeba linky na výrobu desek pero/drážka nebo balicí linky, ale také kompletní dokončovací linky přizpůsobené produkci daného závodu, který vybavíme zařízeními a technologiemi přesně tak, jak si zákazníci řeknou. Jen výjimečně dodáváme předem připravené jednoúčelové stroje, které se doplňují do stávajících technologií. Dříve jsme spolupracovali i s některými zákazníky mimo skupinu Kronospan, ale v poslední době se soustředíme výhradně na to, abychom byli špičkovým partnerem právě pro dodávky dokončovacích technologií pro naše sesterské závody. To je náš dlouhodobý cíl.

O jaké technologie je v současné době největší zájem?

Trendem jsou zejména plně automatické výrobní, popř. balicí linky, které potřebují co nejméně lidského faktoru pro běžný provoz, a hlavně jsou propojeny přímo na ERP systémy koncových zákazníků, takže každá deska či balík je snadno sledovatelný a identifikovatelný v jakémkoliv čase či místě v daném závodě. Pomáháme tedy automatizovat skladové hospodářství v jednotlivých závodech, kde zároveň snižujeme počty lidí, kteří by se jinak museli věnovat velmi těžké manuální práci. Lidem tím určitě práci nebereme, ale naopak jim dáváme možnost věnovat se kvalifikovanější práci na linkách, které jsou stále sofistikovanější. Není třeba je příliš obsluhovat, ale spíše udržovat v nepřetržitém chodu. Do budoucna pak může být trendem například online kontrola provozu na lince prostřednictvím aplikace v chytrém mobilu, ale to si myslím, že hodně předbíhám, i když v logistice ve třídírnách toto již léta funguje.

Hlavně kvůli pandemii byly poslední dva roky pro většinu firem hodně specifické a náročné. Jak se vám v tomto období dařilo?

Začátek pandemie v roce 2020 pro nás nebyl až tak problematický, ovšem následně jsme přece jen pocítili úbytek zakázek. Přestože se nám mírně snížil obrat a zhoršily se dodavatelské řetězce, které stále ovlivňují naše aktuální dodací termíny, naši pozici jsme si udrželi, aniž bychom museli snižovat stav zaměstnanců. Ustáli jsme také náročný podzim roku 2020 a v loňském roce jsme naši produkci opět nastartovali a dosáhli čísel před zmiňovanou pandemií. Na základě řady jednání v našich evropských závodech jsme získali nové zakázky i příslib majitele, že se budeme i nadále rozvíjet. Dnes už máme obrat opět stabilizovaný a zabýváme se novými komplexními projekty na klíč.

Můžete zmínit některé z těchto nových projektů?

Zabýváme se například jedním z vůbec největších projektů v historii naší firmy. Jedná se o nový závod na dřevotřískové desky, který vzniká v Katalánsku, kam budeme dodávat kompletní technologii celé oblasti dokončování. Stavět se začne letos v létě a na konci roku by už měl produkovat desky. Kromě zařízení, jako je technologie „Cut to Size“, tam dodáme také celý skladovací a dopravní systém pro laminační linky a k tomu dvě balicí linky. Všechno bude opět přesně podle potřeb koncových zákazníků, jako jsou nábytkáři, stavební firmy anebo deposit a hobby markety.

S jakými obchodními plány jste vstoupili do letošního roku? Co je pro vás prioritou?

Věřím, že letos budeme mírně růst, mohlo by to být zhruba o 5 % oproti loňskému obchodnímu roku. Kromě zmíněného projektu v Katalánsku se chystáme na významné zakázky také na východě, kde se rovněž nacházejí závody skupiny Kronospan. Vzhledem k dění na Ukrajině a souvisejícím sankcím bude celý proces velmi komplikovaný, ale pevně věříme, že se nás to nijak zásadně týkat nebude, jelikož naše výrobky nemají s tímto konfliktem nic společného. Jako každá normální firma, která se pohybuje na světových trzích, si hlavně přejeme, aby se tato krize co nejdříve uklidnila a vyřešila. Totéž platí pro komplikace v dodavatelských řetězcích, kde se podobně jako další průmyslové firmy nadále potýkáme s obtížnou dostupností některých strojních dílců, a hlavně tedy elektro komponentů. Celkově je pro nás i letos prioritou úspěšně realizovat výše zmíněné projekty, dodat a najet vše včas tak, aby se začalo vyrábět dle předem stanovených cílů našich majitelů. Dále se rozvíjet především v oblasti automatizace, engineeringu a Průmyslu 4.0. Myslím si, že díky našim letitým zkušenostem máme co nabídnout a na čem stavět.

Budete se věnovat také investicím do nových technologií nebo do rozšiřování výroby?

Investujeme pravidelně, o čemž svědčí mimo jiné fakt, že jsme loni rozšířili naše skladovací plochy o další tisíc m2 krytých hal pro skladování hotových výrobků. Pro letošní rok máme schválenou výstavbu nových výrobních prostor pro svařování, přípravu a vlastní montáž zhruba 60 milionů korun. Dále budeme také modernizovat naše vybavení a administrativní prostory. Pokud bude výstavba probíhat podle plánu, měli bychom do konce roku naše výrobní kapacity rozšířit o dalších 3,5 tisíce m2.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...