1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŽĎAS, a.s.

ŽĎAS 1 14Zákazníkům nabízíme pod jednou střechou celou paletu služeb

Společnost ŽĎAS, a.s., která patří ke špičce našeho strojírenství, působí na českém trhu už 70 let. Závod je předním výrobcem tvářecích strojů, zařízení pro zpracování válcovaných výrobků, produktů metalurgie a lisovacích nástrojů. Výrobní haly podniku jsou vybaveny kvalitními stroji k provádění lehkého i těžkého obrábění, montáže a testování jednotlivých výrobků. Především o produktovém portfoliu a používaných technologiích jsme si povídali s generálním ředitelem společnosti Ing. Pavlem Cesnekem, MBA.

Akciová společnost ŽĎAS se může opřít o mnohaletou tradici a získané know-how. Řekl byste, že podnik se v průběhu let rozvíjel a rostl i díky schopnosti průběžně přizpůsobovat výrobní program aktuálním potřebám trhu?

V prvním období po založení závodu se tady vyrábělo v uzavřeném výrobním cyklu, takže se zde produkovalo všechno od nejmenších komponent až po složitější stroje. Naopak v posledních 20 až 30 letech se prosazuje trend maximální specializace, a tak v podniku rozvíjíme pouze naše produktové portfolio a vše ostatní nakupujeme. Po svém vzniku se ŽĎAS zabýval především metalurgií a teprve později se výrobní program rozšířil do dalších oblastí – tedy výroby tvářecích strojů a zařízení pro zpracování válcovaných výrobků. Právě v tomto segmentu se nyní závod profiluje a už se zařadil – o tom jsem přesvědčený – mezi světovou špičku, protože dodáváme tvářecí stroje pro největší hráče v oboru. V posledních letech jsme optimalizovali výrobní portfolio a pouštíme se i do segmentů, kterými se ŽĎAS dříve nezabýval: jedná se například o investiční celky či zařízení na zakázku. To je oblast, v níž se chceme dále rozvíjet. ŽĎAS není jen dodavatelem metalurgických výrobků, ale i produktů s opracováním, obráběním a přidanou hodnotou. V podniku se provádějí atesty a rentgenové zkoušky a zákazníkům můžeme nabídnout celou paletu služeb, které realizujeme pod jednou střechou.

Do jaké podoby a velikosti vyrostla firma k dnešnímu dni? Kde má ŽĎAS své sídlo a výrobní areály? Kolik máte zaměstnanců a jakých hospodářských výsledků jste v posledních letech dosahovali?

Firma ŽĎAS, a.s., je vlastněna společností CITIC Europe Holdings, a.s., se kterou spolupracujeme na rozvoji firmy. Během posledních tří let se v našich areálech proinvestovalo téměř 0,5 mld. Kč. Peníze se vložily do technického vybavení, infrastruktury a zaměstnanců. Nyní pracujeme na inovaci produktového portfolia a investujeme do výzkumu a vývoje nových produktů. Vyvíjíme jak materiály v segmentu metalurgie, tak i nová zařízení pro naše zákazníky – tvářecí stroje, rozválcovačky atd. V rámci investic do našeho produktového portfolia máme rozpracováno zhruba 15 projektů, které nám pomohou dále rozvíjet naši firmu. Jinak aktuálně mají naše areály rozlohu 65 ha, zaměstnáváme téměř 1800 pracovníků a v posledních letech dosahujeme tržby 2,6 až 2,8 mld. Kč. EBITDA se pohybuje zhruba pod 200 mil. Kč.

Jaké je v současnosti produktové portfolio společnosti? Mohl byste jej rozčlenit do kategorií?

V našem závodě rozvíjíme dva směry. Tím prvním je metalurgie, kde se zabýváme výrobou ingotů, odlitků, které připravujeme v naší modelárně, nebo výkovků, které děláme až do hmotnosti 11 t. Odlitky vyrábíme v různých tvarech do 50 až 55 t. Druhou oblastí je strojírenství, kde máme 4 základní sekce: vyrábíme zařízení pro zpracování odpadu, tedy mobilní a stacionární nůžky ke zpracování kovového šrotu nebo paketovací lisy, dále zařízení pro volné kování, a nakonec kovací soubory.

Cítíte u některých kategorií produktového portfolia snížení poptávky vlivem epidemie nemoci COVID-19?

V oblasti metalurgie jsme pokles zaznamenali, ale nebyl příliš citelný. Ve strojírenství je situace složitější – záleží na tom, s jakým tržním segmentem je zákazník spojený. U obchodních partnerů, kteří působí v železniční nebo silniční nákladní dopravě, poptávka nijak významně neklesla. Jinak tomu však bylo u zákazníků napojených na automobilový průmysl: tam značný pokles byl. Aktuálně je celkový pokles u strojíren kolem 11 až 12 %, ale uvidíme, jak se bude dále vyvíjet situace na trhu. Z dalšího vývoje mám trochu obavy, protože náš odbyt je založený na exportu do zahraničí. V tomto kontextu se situace komplikuje tím, že je obtížné vycestovat a osobně se setkávat se zákazníky. Se stálými obchodními partnery se dá v nutném případě komunikovat on-line, ale při akvizicích a sjednávání nových kontraktů je zapotřebí se s partnerem setkat osobně.

Na jaké zahraniční trhy – a do jakých hospodářských odvětví – tedy míří vaše produkty?

Tradičně dodáváme do segmentu energetiky, železničního a automobilového průmyslu, metalurgie a strojírenství. To jsou hlavní obory, které nás zajímají. Do energetiky dodáváme obzvláště menší investiční celky. Vyvážíme více než polovinu naší produkce. Mezi klíčové trhy patří Německo, země západní Evropy, Rusko nebo Čína. Ale dodáváme i do jiných částí světa – nedávno jsme kupříkladu realizovali zakázky pro japonský nebo indonéský trh.

Budete s ohledem na koronavirovou krizi měnit svoji strategii a hledat odbyt v dalších hospodářských odvětvích?

V automobilovém průmyslu je útlum patrný už od roku 2018 a koronavirová krize tento nepříznivý vývoj pouze akcelerovala. V našem podniku máme nástrojárnu, která byla původně zaměřena na automobilový průmysl, ale převedli jsme ji do segmentu metalurgie. Je otázkou, kdy a zda vůbec se automobilový průmysl dostane na úroveň tržeb, které byly v tomto segmentu v minulosti. My svůj výrobní program modifikujeme průběžně a v rámci evropského a ruského trhu jsme se už – ve spolupráci s různými partnery – zaměřili na dodávky malých a středně velkých elektrárenských celků. Jinak se domnívám, že firmy budou nyní méně investovat a spíše se zaměří na generální opravy. Častěji budeme řešit havárie u zákazníků. My na to chceme reagovat vylepšováním a urychlováním zákaznického servisu.

Jak probíhá realizace zakázek „šitých na míru“? Můžete jmenovat některé ze zajímavých projektů a s nimi spojené zákazníky?

Zákazníkům dodáváme vždy technologie „šité na míru“: dokážeme pružně reagovat na potřeby a požadavky zákazníků a vybrat pro ně ty nejvhodnější produkty. Ovšem flexibilní jsme také v jiném ohledu: jsme schopni dodat a instalovat produkty v areálech, kde běží plnohodnotný provoz a paralelně tam probíhají stavební práce. Dokážeme zákazníkům vyjít vstříc a přizpůsobit se jim tak, aby mohli mít podnik v provozu. Flexibilita je určitě naší velkou konkurenční výhodou. Ukázkovým příkladem zakázky „šité na míru“ může být naše spolupráce se společností Bonatrans, které jsme již dodali rozválcovací linku na výrobu železničních dvojkolí, a na dalších projektech už pracujeme.

Jaké investiční projekty aktuálně realizujete? Jsou zaměřené také na ekologizaci výroby?

V uplynulých letech jsme investovali do infrastruktury – kupříkladu se zde postavila nová čistička a provádíme ekologizaci technologicky náročnějších metalurgických provozů. Dále řešíme úsporu spotřeby povrchové vody, z níž část rekuperujeme, a také snižujeme množství emisí vypouštěných do ovzduší. V roce 2018 jsme uvedli do provozu novou technologii na snižování těkavých látek na lakovně a modernizujeme naše zařízení tak, aby se redukovala jejich spotřeba energie. V rámci ekologizace provozu postupujeme po malých, ale významných krůčcích: naše firma už má 70 let a infrastruktura tomu odpovídá. Modernizace infrastrukturního parku tedy probíhá postupně.

Mohl byste říci něco bližšího k inovační strategii společnosti ŽĎAS? Máte své vlastní vývojové centrum?

Inovativních projektů máme v současnosti celou řadu. Kupříkladu jsme ve spolupráci s firmou Siemens vytvořili softwarovou podporu automatického kování, které říkáme digitální dvojče a jež zvyšuje produktivitu linky na špičkovou úroveň. Kromě toho jsme pracovali na manipulátoru kovacího zařízení nebo na zařízení určeném k dělení materiálu, které máme ve zjednodušené gravitační variantě a je i patentováno. V oblasti výzkumu a vývoje kooperujeme s Vysokou školou báňskou v Ostravě, VÚT, ČVUT a v rámci této intenzivní spolupráce vyvíjíme nové materiály, případně vylepšujeme stávající materiály pro oblast metalurgie.

V naší spolupráci se školskými institucemi se však neomezujeme jen na univerzity. Na praxi do našeho závodu chodí i žáci středních průmyslových škol. V této oblasti se snažíme být aktivní, protože výchova nové generace technických pracovníků je budoucností firmy. Domnívám se, že naše vláda by měla vytvořit jednodušší podmínky pro podnikání a pomáhat firmám snižováním byrokracie a také podporou kvalitního technického školství. Zatím se tak neděje a technické obory mladé lidi příliš neoslovují. Snažíme se tedy sami dělat, co můžeme, abychom zvyšovali jejich atraktivitu – a to už u dětí v nejútlejším věku. Organizujeme kupříkladu akci Mámo, táto, pojď si hrát, kdy do našich areálů přicházejí rodiče s malými dětmi a společně se učí používat různé nástroje a materiály. Domů si potom mohou odnést vyrobenou lampičku nebo předměty ze dřeva. Za sebe i své kolegy mohu říci, že práce s dětmi a studenty nás baví.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...