1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ZVVZ-Enven Engineering, a. s.

ZVVZ Enven engineeringTradiční česká značka s více než sedmdesátiletou historií

Obchodně-inženýrská společnost ZVVZ-Enven Engineering, a. s. (ZEE), projektuje, dodává a realizuje zařízení pro čištění odpadních plynů od tuhých a plynných znečišťujících látek, dále zařízení pro pneumatickou dopravu sypkých hmot, vzduchotechnická zařízení do jaderných elektráren, klimatizaci budov a větrání průmyslových objektů, dolů, tunelů i metra.

Firma je součástí skupiny ZVVZ GROUP, a.s., která slučuje několik společností figurujících pod značkou ZVVZ. Ta si svoji pověst buduje už od roku 1948, kdy se začal v Milevsku stavět jeden ze závodů Janky Radotín. V roce 1958 se začal používat název Závody na výrobu vzduchotechnických zařízení a v roce 1993 pouze ZVVZ, a. s.

Do současné společnosti ZVVZ GROUP, a.s., patří ještě obchodně-výrobní společnost ZVVZ Machinery, a. s., která vlastní know-how na dodávky ventilátorů, přepravníků, klapek a uzávěrů, dále ZVVZ ENERGO, s.r.o., zajišťující výrobu, dodávku a rozvod energií v rámci areálu ZVVZ v Milevsku a dodávku tepla v rámci centrálního zásobování teplem pro občany města Milevsko. Společnost ZVVZ, a. s., zajišťuje holdingové činnosti pro ZVVZ GROUP, a.s., a servisní činnosti pro společnosti ve skupině. Kromě toho vlastní ZVVZ GROUP inženýrskou společnost v Polsku ELWO Engineering, s.r.o. S Ing. Lucií Židovou, která v letošním roce nastoupila na pozici ředitelky rozvoje do ZVVZ, a. s., jsme si povídali především o činnostech a výrobním programu ZVVZ-Enven Engineering, a. s.

Jaká je velikost a hlavní produkty ZVVZ-Enven Engineering? Jak je společnost ZVVZ-Enven Engineering, a. s., propojená s ostatními členy skupiny?

Celé ZVVZ GROUP má zhruba 630 zaměstnanců a ročně realizuje zakázky v hodnotě kolem 1,5 mld. Kč. Z toho ZEE má asi 115 zaměstnanců a ročně zajišťuje zakázky v hodnotě zhruba 450 mil. Kč. ZEE stojí na počátku a na konci společného produktu ZVVZ, který začíná projektem v ZEE, pokračuje výrobou v ZVVZ Machinery a končí kompletací, montáží a zprovozněním, které zajišťuje opět ZEE. Spolupráce, koordinace a každodenní komunikace mezi ZEE a dalšími složkami, zejména Machinery, je zásadní pro úspěšné získávání a realizaci zakázek. Toto si současné vedení plně uvědomuje a vyžaduje. Jinak co se týče velikosti podniku ve smyslu rozlohy, tak areál ZVVZ v Milevsku je obrovský – asi 55-tisíc m² výrobních hal se rozkládá na ploše téměř 200-tisíc m². S nedostatkem prostoru tedy v ZVVZ problém není, ale takto rozsáhlý strojírenský závod představuje rovněž velkou starost a zodpovědnost. Každoročně zajistit zakázky v objemu cca 1,5 mld. Kč není vůbec jednoduchý úkol, byť se jedná o takovou značku a kompetenci, jakou disponuje ZVVZ.

Můžete uvést zajímavé zakázky ZVVZ-Enven Engineering, a. s., z posledního období?

Mezi významné projekty ZEE z poslední doby řadíme nedávno získanou zakázku pro ČEZ, a. s., pro elektrárnu Tušimice, kde proběhne rekonstrukce elektroodlučovačů. Pro ČEZ, respektive dnes Sev.en Energy, je to dále oprava elektroodlučovačů pro Elektrárnu Počerady. Na Slovensko dodáváme elektroodlučovače pro Zvolenskou teplárenskou, a. s. Dále stojí za zmínku projekty v Polsku pro elektrárnu Siekierki a elektrárnu Rybnik. Mohla bych pokračovat, protože všechny naše projekty a všichni naši zákazníci jsou pro nás významní a snažíme se odvést práci tak, aby dodané zařízení jeho majitelům dlouho a dobře sloužilo. Troufám si říct, že kvalita a poctivost provedení je hlavní hodnotou a devizou našich výrobků.

Na jaké trhy dodáváte své produkty? Hledáte nová odbytiště pro své produkty?

ZVVZ je dodavatelem řešení pro čištění spalin z uhelných elektráren, což je trh, který bude v Evropě vzhledem k tlaku na ukončení využívání uhlí v elektrárnách a teplárnách končit. Jedná se o zařízení, které je proekologické, a tak jej nabízíme i na zahraniční trhy, kde bude uhelná energetika ještě řadu let pokračovat. K ekologii provozu uhelných elektráren se snažíme přispět alespoň čištěním spalin. Filtry ZVVZ pro odprášení různých provozů dodáváme v rámci ČR i do zahraničí. Dalším produktem jsou vzduchotechnická zařízení a klimatizace. V této oblasti je poměrně silná konkurence menších výrobců. Kompetence ZVVZ však zahrnuje i jaderné elektrárny, což už tak běžné není, odbytiště vyhledáváme i v zahraničí. Významným produktem ZVVZ jsou také ventilátory pro větrání tunelů, dolů apod. Mezi naše méně známé produkty patří kupříkladu přepravníky (cisterny) na nákladní vozy.

Geograficky se orientujeme na trh v Polsku, kde máme dceřinou společnost ELWO, dále na Ukrajinu, Rusko a postsovětské republiky, Turecko nebo balkánské státy. Ale tím výčet zdaleka nekončí, protože realizujeme a nabízíme dodávky v řadě dalších zemí.

Jaké projekty v ZVVZ aktuálně plánujete, před jakými úkoly nyní stojíte? Vy sama zastřešujete ve firmě vybudování inženýrského centra. Můžete prozradit něco bližšího o tomto projektu?

ZVVZ disponuje rozsáhlým výrobním areálem v Milevsku, pro který hledáme nové výrobní programy a produkty a areál se snažíme postupně modernizovat. Současně pracujeme i na inovacích našich stávajících produktů tak, aby byly i nadále konkurenceschopné. V areálu ZVVZ provozujeme v současné době uhelný energetický zdroj, takže připravujeme změnu palivové základny a koncepci nového portfolia energetických zdrojů, které budou spolehlivé, nízkoemisní, ekonomické a budou vyhovovat podmínkám připravované legislativy. S městem Milevsko zase kupříkladu diskutujeme o společném postupu v řešení odpadového hospodářství v regionu. Takže úkolů je poměrně dost a já věřím, že se nám je podaří úspěšně zvládnout. S tím souvisí plán a potřeba ZVVZ posílit vlastní inženýrské a vývojářské kapacity. Abychom byli schopni oslovit uchazeče nejen v Milevsku, kde sídlíme, ale i v Praze a okolí, tak otevíráme další pracoviště v hlavním městě. Věřím, že projekty, které připravujeme, a podmínky, jež nabízíme, zaujmou schopné projektanty a inženýry, kteří by v dohledné době mohli rozšířit náš tým. Komunikujeme i s technickými universitami, protože máme zájem o absolventy technických oborů a nabízíme brigády studentům při studiu.

V jakých hospodářských odvětvích či provozech nalézají uplatnění vaše produkty?

Naše produkty se uplatňují napříč odvětvími – významně v oblasti energetiky, ale také v chemickém, papírenském, metalurgickém nebo těžebním průmyslu. Výrobky však nalézají uplatnění také v zařízeních na energetické využití odpadů. A to teď mluvím pouze za ZEE, protože uplatnění produktů ZVVZ jako celku je mnohem širší.

Jaké novinky jste v posledním období uvedli na trh? Jaké jsou aktuální trendy ve vašem oboru, na něž musíte reagovat svými inovacemi?

Ústup energetiky od uhlí je trend, který bude mít v budoucnu dopad i na výrobní program ZVVZ. Potenciál uplatnění vidíme například v odpadovém hospodářství, kde příslib zákazu skládkování vytváří prostor pro uplatnění technologií zaměřených na materiálové a energetické využití plastů, respektive oběhové hospodářství obecně. Mezi současné trendy se řadí i materiálový vývoj, řízené stárnutí, diagnostika nebo automatizace. Konkrétním příkladem inovace výrobku ZVVZ z poslední doby mohou být například úpravy provedené na kouřových ventilátorech. Tvar lopatek kouřových ventilátorů byl optimalizován tak, aby při zachování aerodynamických vlastností původního provedení byla hmotnost ventilátoru výrazně nižší. K hladkému chodu ventilátoru dále přispívá systém natáčení oběžných lopatek při provozu. Díky snížené hmotnosti nedochází k nárůstu tlaků v hydraulickém systému natáčení.

Jaké strategie, vize či očekávání spojuje firma s blízkou budoucností? Jakým směrem by se společnost ZVVZ-Enven Engineering, a. s., dle vašeho názoru mohla či měla posunout?

ZVVZ je tradiční a dobrá česká značka s více než sedmdesátiletou historií. Výrobní areál je rozsáhlý, zaměstnanci zkušení a šikovní. ZVVZ se dokázalo úspěšně přizpůsobovat podmínkám trhu 70 let, ale toto je nikdy nekončící cesta a úsilí. Odstup od uhlí bude mít značný dopad do zavedeného nosného produktu ZVVZ, ale zákaz skládkování, tlak na materiálové využití plastů a celkově důraz na technologie pro životní prostředí zase nabízí řadu možností uplatnění a zajímavých příležitostí, které musíme i tentokrát úspěšně využít. V neposlední řadě zůstává předmětem zájmu ZVVZ jaderná energetika. Jsme připraveni zapojit se do realizace nového jaderného zdroje v ČR. Vzduchotechnické systémy nabízíme a nadále plánujeme nabízet i pro jaderné elektrárny v zahraničí. Do budoucna musíme udržet pozici na českém trhu a pokračovat ve snaze o posílení pozice na trhu v zahraničí.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...