1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Hornické odbory vyzvaly vládu, aby prolomila limity těžby

minerMost - Hornické odbory vyzvaly vládu, aby co nejdříve zrušila vládní usnesení z roku 1991 o územních limitech těžby a prolomila limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Odboráři to řekli na dnešní tiskové konferenci v Mostě.

Zdůraznili, že pokud se limity neprolomí, ohrozí to až 8000 pracovních míst. Pro prolomení limitů se už vyslovil premiér v demisi Jiří Rusnok a před ním také prezident Miloš Zeman. Ekologové a zástupci dotčených obcí se staví proti. Podle pravděpodobného příštího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by o limitech měla rozhodnout příští vláda.

Vládní usnesení z počátku 90. let by podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jana Sábela měla zrušit ještě Rusnokova vláda v demisi. "V každém případě by to měla být tato vláda, tato vláda není politická, měla by rozhodnout systematicky o tom, co republika potřebuje. A hnědé uhlí republika zcela jistě potřebuje," řekl ČTK Sábel.

Odboráři tvrdí, že zachování limitů by připravilo o práci 8000 lidí. Nezaměstnanost na Mostecku se v současné době pohybuje kolem 14 procent. "Mělo by to za následek další zvýšení nezaměstnanosti a na ni navázených negativních jevů jako jsou trestná činnost, sociální nepokoje a růst extremistických nálad," doplnil Sábel.

Proti snahám prolomit těžební limity před budovou krajského úřadu v Ústí nad Labem demonstrovalo asi sto lidí. Akci svolali zástupci Strany zelených a Pirátské strany.

Rusnok minulý týden na Mostecku řekl, že jeho vláda se bude limity těžby zabývat. Vládní usnesení, které chrání obce před rozšířením těžby, považuje za překonané a "vyčpělé", obce podle něj dostatečně chrání horní zákon. "Samotné limity, usnesení vlády, jsou dneska překonané a mohou být určitým brzdícím prvkem. My se celou situací budeme zabývat včetně limitů," řekl v Mostě Rusnok.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) Rusnokova slova přivítal. Podpora prolomení limitů je i součástí koaliční smlouvy mezi KSČM a ČSSD, které v Ústeckém kraji společně vládnou. "Jsme pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí, ale je všude stanoveno, že za podmínek, že se těžaři musí s obcemi vyrovnat a v tu chvíli s tím obec musí souhlasit, nebude to žádné vyvlastňování," řekl dnes ČTK Bubeníček.

Podle mluvčí vlády Jany Jabůrkové zůstává stanovisko premiéra stále stejné, ale prolomení limitů těžby je primárně otázkou na ministerstvo průmyslu a obchodu, které musí vládě předložit příslušný materiál. Mluvčí ministerstva Jana Dronská ale ČTK sdělila, že se zatím nepřipravuje žádný konkrétní materiál ohledně možného rušení limitů. "Vyhodnocujeme všechny aspekty tohoto případného kroku v kontextu hospodářské a ekonomické situace a rozvoje kraje," uvedla.

Šéf ČSSD a zřejmě budoucí premiér Sobotka míní, že tak vážné a strategické rozhodnutí by neměla dělat vláda, kterou nikdo nevolil a která nemá důvěru. Věc, o níž prý zatím vyjednávací týmy možných koaličních partnerů nediskutovaly, by měl posoudit až příští kabinet v souvislosti se surovinovou politikou a energetickou koncepcí Česka.

"V sociální demokracii se na toto téma ještě diskutuje, přirozeně naše krajská organizace v Ústeckém kraji podporuje prolomení limitů," řekl Sobotka ČTK. V některých regionech panuje ale odlišný názor, dodal. On sám se chce rozhodovat i podle toho, jestli příští vláda bude mít ambici rozšířit Temelín. "Pokud by z nějakého důvodu k tomu rozšíření v Temelíně nedošlo, tak nepochybně potřeba další těžby uhlí bude ještě naléhavější, než je dnes," uvedl.

O prolomení limitů usilují především těžební společnosti. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl v dubnu řekl, že prolomení limitů pro hnědouhelný lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by bylo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022.

Odpůrci prolomení limitů jsou i zástupci Horního Jiřetína a Litvínova, tedy obcí, kterých by se těžba bezprostředně dotkla. Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (SZ) by prolomení limitů znamenalo zhoršení životních podmínek v Ústeckém kraji, zhoršení životního prostředí a nulový rozvoj pro dotčené obce. Starosta Litvínova Milan Šťovíček (nez.) se obává také odlivu mladých vzdělaných lidí a poklesu cen nemovitostí.

29.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI