1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko zmodernizuje v KLDR železnici výměnou za nerostné zdroje

Hands ShakingMoskva - Rusko zmodernizuje asi polovinu železniční sítě v Severní Koreji výměnou za přístup k bohatým přírodním zdrojům této izolované země. 

Zmíněný projekt rusko-severokorejské spolupráce předpokládá modernizaci 3000 kilometrů železničních tratí z celkových 7000 kilometrů kolejí v KLDR. Práce jsou plánovány na příštích 20 let a odhadem vyjdou na 25 miliard dolarů, uvedl ministr pověřený rozvojem ruského Dálného východu Alexandr Galuška. "Je to komerční projekt, který je výhodný pro obě strany," dodal.

Jako první budou na řadě práce na úsecích nacházejících se v blízkosti nalezišť přírodních zdrojů, upřesnil ministr. Rusko se bude podílet také na průzkumu těchto ložisek, jakož i na těžbě.

Zisky z těžby budou plynout do společného rusko-severokorejského podniku, který bude financovat modernizaci železniční sítě, tedy práci pověřených ruských firem, dodal Galuška.

KLDR podle odhadů disponuje přírodními zdroji v hodnotě šest bilionů dolarů. Patří mezi ně především uran, uhlí, vápenec, železná ruda a další kovy, píše agentura AFP.

06.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI