1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovenský průmysl v dubnu prohloubil pokles, slabší je i stavebnictví

slovakia flagBratislava - Produkce slovenského průmyslu v dubnu prohloubila tempo meziročního propadu na 9,6 procenta po zpřesněném poklesu o 7,2 procenta v březnu. Stavebnictví po předchozím růstu kleslo meziročně o 2,7 procenta. ČTK o tom informoval slovenský statistický úřad.

Pokračující vyšší výkony ve výrobě kovů, gumárenství či zpracování ropy a také ve většině menších odvětví průmyslu nedokázaly kompenzovat další propad v klíčovém sektoru, a to ve výrobě automobilů, dále v energetice, v produkci elektroniky a v těžbě surovin.

Dlouhodobě hlavní motor slovenské ekonomiky, výroba dopravních prostředků, v dubnu meziročně klesla o 23,5 procenta. To je nejhorší výsledek od loňského září. Také slovenský automobilový průmysl zasáhl globální nedostatek některých součástek.

Český průmysl v dubnu také zrychlil tempo meziročního poklesu, který byl ale méně výrazný než na Slovensku. Dosáhl 3,8 procenta po zpřesněném snížení o 1,3 procenta v březnu. Vývoj ovlivnila automobilová výroba, kde přetrvávající problémy s nedostatkem dílů ještě umocnila vysoká srovnávací základna z loňského roku.

Slovenské stavebnictví zaznamenalo v dubnu meziroční pokles produkce po předchozím dvouměsíčním růstu výkonů. Sektor ovlivnil nižší objem prací v nové výstavbě a z hlediska typu staveb méně výkonů při výstavbě dálnic a jiných inženýrských stavbách.

17.06.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI