1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Aero nabídlo slovenskému průmyslu spolupráci na výrobě nového letounu L-39NG

aero vodochody logoOdolena Voda - Výrobce letadel Aero Vodochody nabídl slovenskému průmyslu spolupráci na výrobě nového proudového letounu L-39NG.

Zástupci společnosti jednali na mezinárodním veletrhu obranné techniky v Bratislavě například s ředitelem Leteckých opraváren Trenčín (LOTN) Ľubomírem Galkem ohledně plánů na spolupráci nejen při výrobě strojů L-39NG. Aero je dlouholetým partnerem výcviku pilotů slovenského letectva, uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel marketingu Aera Matěj Oliva.

 

"Naše L-39NG je efektivní platforma pro výcvik pilotů F-16 a plnění cvičných a taktických misí. V současnosti připravujeme zahájení dlouhodobé strategické spolupráce se slovenským průmyslem na výrobě L-39NG. Letouny L-39 jsou partnerem slovenských vzdušných sil několik desítek let a letectvo je s nimi spokojeno. Pořízení letounu L-39NG je logickým pokračování stávající spolupráce," řekl prezident a generální ředitel společnosti Aero Viktor Sotona.

 

LOTN a Aero loni v červnu uzavřely memorandum o podobě spolupráce. Obsahovalo mimo jiné informaci, že v případě, že si letouny pořídí slovenská armáda, měla by kooperace zahrnovat nejen výrobu částí L-39NG, ale také spolupráci na logistické podpoře na Slovensku a zabezpečení pozemního výcvikového systému. Podle tehdejších informací by se na Slovensku mohla vyrábět ocasní části trupu, špičky letounu, brzdící štíty a palivové nádrže.

 

O strategické spolupráci při výrobě L-39NG jednala v Bratislavě také ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se slovenským protějškem Jaroslavem Naďem a vedení Aera s vedením slovenských vzdušných sil. S ředitelem státního podniku LOM Praha Jiřím Protivou probírali představitelé českého výrobce letadel partnerství mezi oběma podniky v následujících letech. LOM Praha zajišťuje ve výcvikovém centru v Pardubicích výcvik pilotů i pozemního personálu z Česka i řady zemí z celého světa, letos v lednu Protiva ČTK řekl, že smlouva na pořízení čtyř proudových letounů L-39NG z Aera Vodochody pro státní podnik by mohla být uzavřena v letošním roce. Zahrnovat bude i možnost opce na nákup dalších čtyř strojů.

 

Sériová produkce L-39NG začala minulý rok. Aero Vodochody už dříve oznámilo, že dodá Maďarsku 12 letounů L-39NG. Spolu s maďarským kontraktem má nyní společnost smlouvy na výrobu a dodávku přibližně 30 nových letounů L-39NG. Na začátku května Aero informovalo, že je v užším výběru na dodání L-39NG Filipínám.

18.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...