1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Airbus varoval před stagnací zisku v roce 2016

airbus logo1Berlín - Evropský výrobce letadel Airbus překvapil investory prohlášením, že čeká v roce 2016 stagnaci zisku. Většina investorů doposud předpokládala, že díky novým a modernizovaným modelům zisk firmy od roku 2016 poroste.

Současně firma oznámila, že ruší sobotní ceremoniál spojený s dodávkou prvního letounu A350 katarským aerolinkám, protože Qatar Airways bez udání důvodu odložily převzetí nového letadla na neurčito. Akcie firmy reagovaly ve středu na zprávy poklesem o více než deset procent, což byl nejhorší propad za více než šest let.

Airbus vkládá do nového širokotrupého letounu A350 velké naděje a doufá, že se mu za pomoci tohoto letadla podaří posílit podíl na trhu s letadly pro dálkové lety, kterému nyní dominují letouny Boeing 777 a 787. Nový model má však již několik let zpoždění a náklady na jeho modernizaci vzrostly o miliardy dolarů. Podle analytiků však není odmítnutí převzetí nového modelu ničím neobvyklým. Aerolinky používají často tuto taktiku, protože se snaží získat od výrobce na poslední chvíli ještě dodatečné ústupky.

Mnohem větší starosti než odmítnutí převzetí letadla způsobila investorům zpráva o dalším snížení výroby modelu A330. Airbus již oznámil snížení výroby letadla o deset procent na devět letadel měsíčně. Nyní uvedl, že v roce 2016 bude muset výrobu dále snížit, bližší údaje však neposkytl. To ukazuje, že Airbus má problémy s nalezením zájemců o současný model před jeho modernizací v roce 2017, kdy plánuje přijít s vylepšeným modelem A330neo.

Airbus současně uvedl, že provozní zisk by se měl vrátit k růstu v roce 2017. Někteří analytici však čekali dvouciferný procentní růst již od počátku roku 2016. Analytik Rob Stallard upozornil, že přechod současného modelu A350 na nový bude mít zřejmě větší vliv na zisk, že se čekalo.

Akcie Airbusu ve středu klesly o 10,4 procenta, což byl nejvyšší jednodenní procentní pokles od července 2008. Akcie uzavřely na ceně 43,175 eura (1200 Kč), nejníže od poloviny října.

Na Airbus má také negativní dopad slabý prodej letounu A380, který je největším dopravním letadlem na světě, napsala agentura Reuters. Více než rok zvažuje firma tři možnosti budoucnosti tohoto modelu, a to snížení výroby, investici do jeho modernizace nebo zastavení jeho prodeje a pouze dokončení výroby již prodaných strojů. Firma by měla přijmout rozhodnutí v krátkém až středně dlouhém období. Finanční ředitel Harald Wilhelm dodal, že projekt by měl přestat být ztrátový v roce 2015 a zůstat v rovnováze do roku 2018. Do té doby by firma měla rozhodnout o jeho budoucnosti.

Airbus dodal první letoun A380 v roce 2007 a doposud obdržel 318 objednávek na tento model. To je však výrazně méně než firma čekala v době vývoje letadla. Největším odběratelem letadla jsou aerolinky Emirates, které si již objednaly 140 těchto strojů, upozornila agentura DPA.

15.12.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...