1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Airbus zvýšil díky nárůstu dodaných letadel upravený zisk EBIT o 82 procent

airbus logo1Toulouse - Evropský výrobce letadel Airbus zvýšil v prvním čtvrtletí upravený provozní zisk před úroky a zdaněním (EBIT) o 82 procent na 1,26 miliardy eur (přes 31 miliard Kč). Přispělo k tomu zvýšení dodávek letadel a jednorázová změna, která souvisí s výpočtem penzí.

Vyššímu zisku zamezily dopady ruské invaze na Ukrajinu. Podnik o tom dnes informoval ve výsledcích hospodaření.

Tržby společnosti v období od ledna do března narostly o 15 procent na 12 miliard eur. Finanční cíle pro letošní rok nechal výrobce letadel beze změny.

Airbus zároveň informoval, že do roku 2025 plánuje zvýšit výrobu svých nejprodávanějších úzkotrupých letadel řady A320 o 50 procent oproti současnému stavu na rekordních 75 kusů měsíčně. Do léta 2023 si vytyčil cíl vyrobit 65 těchto strojů měsíčně. Někteří odborníci se obávají, že problémy globálních dodavatelských řetězců plánované zvýšení produkce krátkodobě naruší.

Od začátku ledna do konce března dodal Airbus 142 komerčních letadel, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 125 letadel. Evropský výrobce plánuje letos dodat 720 komerčních letadel.

Společnost potvrdila, že její nový model A321XLR se ve službě objeví nejdříve na počátku roku 2024. Airbus jedná s Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví (EASA) o požadavcích na certifikaci. Evropský regulátor podle Bloombergu žádá změnu konstrukce, aby se zmírnilo riziko požáru od nové centrální palivové nádrže. Případná změna by podle agentury mohla zkrátit dolet letadla.

16.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...