1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Airbusu se podle předběžných údajů zřejmě nepodaří splnit plán odbytu

Airbus A380Paříž - Evropskému výrobci letadel Airbus se letos pravděpodobně nepodaří splnit cíl odbytu. Firma podle odhadů v listopadu dodala zákazníkům 66 letadel, za leden až listopad odbyt činil 563 letadel.

Aby splnil svůj celoroční cíl, musel by v prosinci Airbus dodat téměř rekordních 137 letadel, upozornila agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje. Je tak možné, že firma svůj cíl podrobí revizi.

Mluvčí Airbusu odmítl zprávu komentovat, protože údaje o dodávkách produkce klientům podléhají vnitřnímu auditu. Oficiálně má společnost představit čísla o listopadovém odbytu 8. prosince.

Airbus si stanovil za cíl dodat za celý rok zhruba 700 letadel. Prosincový rekord firmy činí 138 dodaných letadel, a je z roku 2019. Tedy z doby, než pandemie nemoci covid-19 výrazně zkomplikovala dodavatelské řetězce.

Prosinec podle analytiků začal vysokými dodávkami. Údaje o sledování testovacích a dodacích letů naznačují, že z továren společnosti první prosincový den odletělo 11 letadel. Odlety a formální dodávky se ale ne vždy přesně shodují.

Chybějící díly přinutily Airbus v červenci snížit plánovaný počet letošního odbytu ze 720 na 700. Odbyt zůstává napjatý, některým odběratelům už byly podle zdrojů přesunuty termíny dodávek z konce roku až na rok 2023.

Odbyt letadel pozorně sledují investoři, z části proto, že letecké společnosti platí výrobcům většinu peněz až po převzetí stroje. Airbus v předchozích třech letech v odbytu překonal svého amerického konkurenta Boeing. Ten podle dosud zveřejněných údajů za deset měsíců letošního roku dodal odběratelům 398 letadel.

08.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...