1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Aircraft Industries letos zatím do Ruska neprodala žádné letadlo

aircraft-industries-let logoKunovice - Kunovická firma Aircraft Industries letos zatím prodala čtyři letadla z plánovaných devatenácti. Žádné z nich nešlo do Ruska, které je stěžejním trhem společnosti.

V Rusku ale uzavření obchodů komplikuje pokles rublu, kvůli němuž jsou letouny ze Slovácka pro tamní zákazníky zhruba o 30 procent dražší. ČTK to řekla generální ředitelka firmy Ilona Plšková. 

"Letošní rok je takový náročnější. Chybí nám ruské kontrakty, na které jsme byli zvyklí. Nicméně na nich stále pracujeme a doufám, že se nám to ve druhé polovině roku podaří," uvedla Plšková. Rubl vloni oslabil vůči dolaru o 43 procent, hlavně kvůli propadu cen ropy a západním sankcím uvaleným na Moskvu kvůli ukrajinské krizi.

Aircraft Industries letos zatím prodala tři letadla do Bangladéše a jedno do Alžírska. "Jsme před kontraktací letadla do Indie, pokračujeme na Číně a máme rozdělaný Kazachstán a Grónsko," řekla Plšková. Společnost hodlá vyrobit 18 letadel, loni jich vyrobila o dvě méně a 16 letadel také prodala. Tržby dosáhly zhruba 1,8 miliardy korun. Podle Plškové firma letos výrobní plán splní, přestože se jí nedaří přijmout dostatečný počet kvalifikovaných zaměstnanců.

"Chtěli bychom, aby CNC stroje, které jsme koupili, jely na tři směny. Potřebujeme tam kvalifikovaný personál. Chybí nám kvalitní frézaři, soustružníci, klempíři či zámečníci. Vždycky nabereme deset, osm pustíme a dva zůstávají. Je to strašné, fluktuace je dost veliká," doplnila Plšková. Aircraft Industries podle ní navíc také scházejí konstruktéři a technici. Společnost má nyní 1018 zaměstnanců, chtěla by jich mít 1075.

Kromě výroby stávajícího letadla L 410 UPV-E20 firma pracuje na certifikaci modernizovaného letounu L 410 NG, jehož prototyp dnes představila. V příštím roce chce Aircraft Industries vyrobit 24 letadel a v budoucnu by chtěla zhotovit až 30 letadel ročně - to už letounů L 410 NG. K navýšení kapacity továrny na tento počet budou podle Plškové v následujících třech letech potřeba investice za 240 milionů korun.

V Rusku se mluví o tom, že by se výroba L 410 mohla přenést do této země, odkud jsou i majitelé Aircraft Industries, průmyslový holding UGMK. Podle Plškové by přesun továrny z Kunovic byl nákladný. "Myslím si, že naši majitelé ví, že je tady potenciál v lidském faktoru. Naši lidé jsou šikovní a mají obrovské zkušenosti, což je naše doména," řekla. O určité spolupráci v podobě nějaké pobočky se ale podle ní jedná, blíže o tom však Plšková hovořit nechtěla.

27.07.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...