1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Armáda plánuje nakoupit další Pandury, zakázku projedná vláda

obrneny transporter pandurPraha - Armáda plánuje pořídit si dalších 20 nových obrněných vozidel Pandur. Zakázku na jejich nákup ve čtvrtek projedná vláda. Podrobnosti k zakázce chce ministerstvo obrany zveřejnit ve čtvrtek, sdělil ČTK Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva.

Podle dřívějších informací by mělo šest štábních a 14 velitelských strojů stát 1,3 miliardy korun. Ministři také dostanou informaci o plánovaném nákupu pěti podvozků Tatra, které budou využity k montáži speciálních dílenských vozidel.

O potřebě dalších obrněných vozidel armáda mluví dlouhodobě. Nyní má ve výzbroji 107 pandurů za 14,4 miliardy korun, podle vojáků ale potřebuje další stroje pro velitelské a spojovací účely. Armáda zároveň požaduje nákup desítek dalších obrněnců pro další jednotky. 

Ministři ve čtvrtek také dostanou informaci o další významné zakázce. Od společnosti Tatra Kopřivnice chce Vojenský technický ústav koupit pět podvozků typů Tatra T 815-7-D 8X8. "Osvědčené těžké podvozky od společnosti Tatra Kopřivnice s kabinami vybavenými balistickou ochranou využije Vojenský technický ústav, státní podnik, jehož zřizovatelem je ministerstvo obrany, k montáži speciálních doprovodných dílenských vozidel pro Pozemní síly Armády České republiky," poznamenal Lukovský. 

"Těžké podvozky Tatra jsou již ve výzbroji zavedeny a plně odpovídají specifikacím i náročným požadavkům armády na konfiguraci speciálních dílenských vozidel," dodal Lukovský s tím, že armáda je schopna zajistit jejich další údržbu a opravy i v polních a bojových podmínkách.

Zakázka bude mít předpokládanou hodnotu 53,5 milionu korun, stroje by měl Vojenský technický ústav dostat do roku 2017. Další desítky milionů korun pak bude zřejmě stát vybudování dílenské nástavby. V minulosti ministerstvo obrany předpokládalo, že za pět strojů zaplatí celkem 163 milionů korun.

20.08.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...