1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Armáda plánuje nákup nových pandurů za 1,27 miliardy korun

obrneny transporter pandurPraha - Armáda plánuje nákup 20 nových obrněnců Pandur za 1,274 miliardy korun včetně DPH. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Informace o zakázce obdržela vláda.

Zakázka bude zadána do konce roku společnosti Excalibur Army. 

Armáda nyní využívá 107 pandurů. Stropnický připomněl, že armáda jich chtěla v minulosti koupit asi o 90 více. Tyto požadavky podle něj nebyly přehnané a stroje se armádě nedostávají.

Nyní si chce české vojsko pořídit 14 spojovacích a šest velitelsko-štábních pandurů. "Jde o jednu z klíčových priorit při doplnění výzbroje bojového jádra naší armády, konkrétně velitelství a praporů 4. brigády rychlého nasazení. Oproti dřívějším předpokladům bude kontrakt výhodnější, u velitelsko-štábních vozidel předpokládáme úsporu na jednom vozidle 20 milionů korun, u spojovacích vozidel 14 milionů korun,“ uvedl Stropnický. Celkem by tak sleva měla činit 316 milionů korun s DPH, dodal. Nákup 107 pandurů v minulosti provázelo podezření z korupce.

Armáda chce koupit vozy s podvozkovou platformou 8x8, součástí zakázky bude logistické zabezpečení a školení. Vozy by armáda měla dostat v letech 2018 až 2020. Za jejich dodávky bude ministerstvo platit průběžně. 

"Pořízení a zavedení velitelsko-štábních a spojovacích kolových obrněných vozidel významně posílí schopnosti Armády České republiky. Moderní prostředky zajišťující štábům potřebnou ochranu a nezbytné nasaditelné komunikační a informačními systémy jsou klíčové pro úspěšné plnění úkolů na soudobém bojišti," poznamenal náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Ministerstvo zakázku zadá do konce roku společnosti Excalibur Army spol. s r.o. "Důvodem pro tento způsob zadání veřejné zakázky je skutečnost, že Excalibur Army je na základě licenční dohody uzavřené se společností General Dynamics European Land Systems - Steyr GmbH výhradním výrobcem a prodejcem vozidel Pandur II 8x8 pro Českou republiku," uvedlo ministerstvo obrany.

28.08.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...