1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bítešská PBS rozšířila halu na výrobu letecké techniky

Plane engine1Velká Bíteš - První brněnská strojírna (PBS) ve Velké Bíteši kvůli rostoucím zakázkám rozšířila halu pro výrobu letecké techniky. Přístavbu, která stála 16 milionů korun, dnes požehnal kardinál Dominik Duka.

Novostavba bude z části vyhrazena pracovníkům, kteří se podílejí na kompletování dílů. Kanceláře v ní budou mít vývojáři a konstruktéři, bude tam rovněž školicí středisko pro zákazníky, které má PBS v mnoha zemích světa.

Duka při slavnosti připomněl, že ve strojírenství strávil 20 let. Nejprve před studiem teologie a když mu komunistický režim zakázal vykonávat práci kněze, tak byl do 31. ledna 1990 pracovníkem oborového podniku Škoda.

PBS jako jediná v Česku vyvíjí a vyrábí letecké motory pro malé letouny a vrtulníky. Velkou část výrobního programu letecké divize představují pomocné energetické jednotky, které se ve velkých vrtulnících používají ke startování hlavního motoru, a také klimatizační systémy. "Dneska už dodáváme do celého světa - do Číny, Ruska, USA, Brazílie....," řekl ČTK generální ředitel společnosti Milan Macholán. V podniku zaměstnávajícím 760 lidí po rozšíření haly vzniknou dvě desítky nových pracovních míst. Školicí středisko bude vybaveno funkčními modely v Bíteši produkované letecké techniky. Pracovníci z odběratelských firem se je tam mohou naučit obsluhovat. "Aby ten výrobek poznali a pak ho dokázali ošetřovat a dělat preventivní prohlídky, které se na tom letadle nebo vrtulníku musí dělat," vysvětlil Macholán.

PBS se specializací na točivé stroje působí v řadě oborů, mezi něž patří i energetika, dopravní technika, ekologie a zdravotnictví. Divize letecké techniky roste nejrychleji a na obratu podniku se už podílí více než polovinou. Celkové tržby společnosti vloni podle předběžných údajů stouply zhruba o 100 milionů korun na 1,2 miliardy Kč.

Roční investice PBS v posledních třech letech pravidelně převyšují 200 milionů korun. Týkají se vývoje výrobků a nákupu nových technologií, další díl peněz plyne do zateplování a opravy budov. Nový provoz byl přistavěn naposled v roce 2008, a to pro divizi přesného lidí. Další přístavbu u této divize kvůli rostoucím zakázkám podnik připravuje.

24.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...