1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Boeing a GE mohou dodat součástky do Íránu

boeing logo1Washington - Výrobce letadel Boeing a výrobce motorů General Electric získali od amerického ministerstva financí povolení k vývozu náhradních dílů pro komerční letadla do Íránu. Povolení je součástí dočasného uvolnění sankcí vůči Íránu od ledna letošního roku.

Podle Boeingu je vývoz náhradních dílů nutný k zachování bezpečnosti létání.

Mluvčí GE Rick Kennedy uvedl, že ministerstvo schválilo žádost firmy o servis 18 motorů prodaných do Íránu koncem 70. let minulého století. Servis se uskuteční v zařízeních vlastněných GE nebo německou MTU Aero Engines, která má oprávnění tuto činnost provádět. Zástupci GE, MTU a íránských aerolinek Iranair se mají příští týden sejít v Istanbulu, kde budou jednat o tom, co je potřeba udělat.

Mluvčí Boeingu oznámil, že zástupci Boeingu budou teprve kontaktovat zástupce íránské strany, aby se domluvili, které součástky budou aerolinky potřebovat. Povolení se vztahuje pouze na součástky potřebné k zajištění bezpečného provozu starších letadel Boeingu, které Írán koupil před revolucí v roce 1979, a nedovoluje žádné jednání o prodeji nových letadel do Íránu.

Prodej součástek bude prvním akceptovaným obchodním stykem mezi americkými společnostmi z leteckého průmyslu a Íránem od zavedení sankcí v roce 1979 poté, co radikální studenti na velvyslanectví v Íránu uvěznili 52 Američanů a zadržovali je 444 dní. Sankce pak byly prohloubeny kvůli sporu o íránský jaderný program. Částečně uvolněné byly po loňské listopadové dohodě Íránu s šesti světovými mocnostmi o omezení jaderných aktivit.

V rámci uvolnění sankcí bylo dohodnutou, že Boeing a jeho evropský konkurent Airbus mohou íránským aerolinkám prodat náhradní díly pro letadla zakoupená před rokem 1978. Írán tvrdí, že sankce mu zabránily v obnově flotily, přinutily jej používat ruská letadla neodpovídající standardu a dávat dohromady letadla, která již dlouho přesluhují. Od roku 1990 aerolinky podle místní tiskové agentury IRNA zaznamenaly více než 200 nehod při kterých zahynulo přes 2000 osob.

Jeden z íránských úředníků agentuře Reuters v listopadu řekl, že pokud budou sankce zcela zrušeny, bude země potřebovat koupit 250 až 400 letadel.

14.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...