1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Boeing varoval před námrazou motorů u letadel 747 a Dreamliner

boeing 787 dreamlinerSeattle/Tokio - Americký výrobce letadel Boeing varoval v pátek některé letecké společnosti před rizikem tvorby námrazy na motorech od společnosti General Electric u svých letadel 747-8 a 787 Dreamliner.

Celkem patnácti aeroliniím dal pokyn, aby s těmito letouny nelétaly poblíž bouřkových mraků ve vyšších vrstvách atmosféry.

Japonský přepravce Japan Airlines na to dnes reagoval stažením svých dreamlinerů ze dvou mezinárodních linek. Mezi další přepravce, jichž se to týká, patří podle agentury Reuters také německá Lufthansa, americká United Airlines nebo hongkongská Cathay Pacific.

"Letecké odvětví zaznamenává v posledních letech nárůst počtu námraz ledovými krystaly. Je to důsledek zvyšování počtu velkých dopravních letadel, zejména v tropických oblastech," uvedl mluvčí GE. Společnost nyní ve spolupráci s Boeingem vyvíjí softwarové modifikace systému kontroly motoru, které by měly tento problém řešit, dodal.

Krok Boeingu přišel poté, co od dubna do listopadu zaznamenalo pět letounů 747-8 a jeden stroj 787 dočasnou ztrátu tahu při letech ve velkých výškách. Problém způsobila tvorba letových krystalů kolem motoru, uvedl mluvčí General Electric. Všechna letadla, která to postihlo, vždy bezpečně přistála ve svých destinacích.

Japan Airlines uvedla, že nahradí dreamlinery jinými letadly na linkách Tokio-Dillí a Tokio-Singapur a pozastaví plán nasadit tyto letouny na linku Tokio-Sydney. Na dalších mezinárodních a domácích letech bude tato letadla dál využívat, protože na nich není pravděpodobný významnější výskyt bouřkových oblaků typu cumulonimbus, které dosahují výšek až 15 kilometrů.

25.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...