1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Boeing zůstává u Seattlu, zaměstnanci přistoupili na dohodu

boeing logo2Seattle - Nový Boeing 777X se bude vyrábět u Seattlu v americkém státě Washington, kde firma vznikla. Rozhodli o tom odboráři, kteří tak přistoupili na nabídku firmy.

Nabídka sice omezí některé důchodové a zdravotní benefity, které zaměstnanci dostávali, udrží ale montáž nového letadla v regionu Puget Sound ve státě Washington.

Páteční dohoda tak upevnila přítomnost Boeingu v oblasti Seattlu na mnoho let dopředu, výroba by tam totiž měla pokračovat alespoň do roku 2024. Podmínky dohody však rozdělily odboráře a podle agentury AP vyvolaly i neobvyklý postoj politiků. Ti říkají, že dohoda je nutná k podpoře místní ekonomiky.

Vedení Boeingu ve svých plánech uvažovalo mimo jiné o tom, že přesune výrobu letadel 777X jinam. To by v oblasti vedlo k poklesu počtu pracovních míst. Letecký průmysl má v této oblasti dlouholetou tradici, a to právě díky Boeingu, který tam byl založen.

Například Bob Dennis, který pracuje pro Boeing šest let jako inspektor, řekl, že hlasoval pro dohodu, protože je pro udržení pracovních míst kolem výroby letadla 777X ve státě Washington.

Naopak například Tina Shraderová, která je v Boeingu osm let dělnicí, hlasovala proti dohodě. "Nechci poškozovat svůj důchod. Jsem zde pro svůj plat a pro svou penzi," vysvětlila.

Boeing začal nový letoun 777X nabízet už v květnu, a pro firmu tak bylo nutné o místě výroby rozhodnout co nejdříve. Výroba nového letadla bude pravděpodobně znamenat tisíce dobře placených míst. Nástupce nynějšího úspěšného typu 777 má mít kapacitu 400 cestujících a menší spotřebu, než jakou má současný typ.

09.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...