1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bombardier odkládá plány v Rusku, firmě prudce klesl zisk

bombardier logoToronto - Kanadský výrobce letadel a vlaků Bombardier odkládá plány na vytvoření společného podniku v Rusku, zdůvodňuje to politickými a hospodářskými podmínkami v této zemi.

Rozhodnutí by mohlo ohrozit i velkou zakázku na letadla, kterou si Rusko u Bombardieru zadalo. Firma také oznámila, že jí zisk ve třetím čtvrtletí kvůli propouštění klesl o zhruba polovinu, překonal nicméně očekávání.

Bombardier jednal s ruským státním průmyslovým a zbrojním konglomerátem Rostec o výrobě svých turbovrtulových letadel Q400. Měl také do Ruska prodat až 100 letadel. Podle předběžné dohody podepsané loni měl Rostec nakoupit od Bombardieru 50 letadel a dojednat v zemi koupi dalších 50 strojů.

"Vzhledem k současné politické a hospodářské situaci v Rusku jsme ten projekt na čas odložili a uvidíme, co se stane v příštích měsících," uvedl podle agentury Reuters generální ředitel Pierre Beaudoin.

Čistý zisk společnosti se ve třetím čtvrtletí snížil na 74 milionů USD (1,6 miliardy Kč) ze 147 milionů USD ve stejném období loni. Způsobily to mimořádné náklady 120 milionů USD související s propouštěním. Bez zahrnutí mimořádných nákladů zisk činil 12 centů na akcii a překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk devět centů na akcii.

Bombardier dodal odběratelům ve třetím čtvrtletí 71 letadel. Před rokem jich bylo 45.

10.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...