1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čínská firma koupí 100 letadel od ruského výrobce Suchoj

sukhoi superjetPeking - Soukromá čínská společnost O-Bay Aircraft podepsala smlouvu o nákupu 100 regionálních letadel SSJ-100 od ruského výrobce Suchoj Civil Aircraft. Za letouny má zaplatit 3,5 miliardy dolarů (69,5 miliardy Kč).

 

O-Bay Aircraft také plánuje vyrábět letadla SSJ-100 ve spolupráci s ruskou firmou a dvěma čínskými společnostmi. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na jednoho z představitelů čínské firmy, který si nepřál být jmenován.

"Stále jednáme se společností Suchoj o podrobnostech montážního závodu v Číně, který by mohl být v provozu od roku 2018. Část ze 100 letadel by se vyráběla v čínském závodě," řekl nejmenovaný představitel. Čínská firma už podle něj dokončila detailní studii o růstovém potenciálu čínského trhu. Chce zřídit letecký podnik, který bude mít ve flotile letadla SSJ-100 a v budoucnu plánuje tato letadla prodávat čínským aerolinkám.

Předním světovým výrobcům regionálních letadel, jako jsou Bombardier a Embraer, se zatím nepodařilo v Číně se výrazněji prosadit. Čínské aerolinky, včetně těch regionálních, dávají přednost větším komerčním letadlům od výrobců Boeing a Airbus.

Zpochybňována je ale podle Reuters i bezpečnost letadel, která se v Číně vyrábějí. Čínský letecký úřad nepovolil minulý měsíc lety regionálnímu letadlu MA-60, které bylo komplet vyrobeno v Číně, protože mu dvakrát za sebou selhalo vytažení podvozku.

29.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...