1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EADS omezí investice, Airbus nebude vyvíjet nová letadla

EADS logoPaříž - Evropský výrobce letecké techniky EADS se bude vyhýbat rizikovým investicím a jeho divize dopravních letadel Airbus přestane na delší dobu vyvíjet nové letouny.

Airbus bude na rozdíl od divize zbrojní a vesmírné techniky dál usilovat o růst, zaměří se ale na zlepšování dosavadních modelů. Na schůzce s investory to řekl šéf Airbusu Fabrice Brégier.

"V příštích deseti nebo i více letech vývoj žádného zbrusu nového letadla neplánujeme. Zaměříme se na zlepšování našich programových řad, kde je toho stále hodně k vytěžení," řekl Brégier, jehož citovala agentura Reuters.

Šéf strategie EADS Marwan Lahoud řekl, že skupina se nebude honit za růstem za každou cenu a nebude investovat v oblastech, kde je růst nejistý nebo nedosažitelný. Zatímco divize Airbus ale bude nadále usilovat o růst, divize vojenské a vesmírné techniky bude konsolidovat své pozice, řekl Lahoud.

EADS tak potvrdila nástup dvourychlostní strategie. Skupina v červnu oznámila, že od začátku příštího roku sloučí své zbrojní a vesmírné aktivity Airbus Military, Astrium a Cassidian do jedné pod názvem Airbus Defense & Space a změní si jméno na Airbus Group.

Tento týden skupina sdělila, že v důsledku spojení své zbrojařské a vesmírné části zruší 5800 pracovních míst, což je asi 15 procent z celkového počtu. Restrukturalizace je odpovědí na úsporné státní rozpočty, které z valné části financují zbrojní a vesmírné programy EADS.

Airbus chce do konce roku 2015 začít dodávat modernizovanou verzi svého nejprodávanějšího letadla A320neo a podnikne sérii úprav modelu A330. Problémy s výrobou obřího letounu A380 a vojenského transportního letounu A300M, které Airbus léta zatěžovaly, už firma vyřešila, řekl Brégier.

17.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...