1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Excalibur Army dokončila prototyp modernizovaného BVP Šakal

excalibur army logoŠternberk - Společnost Excalibur Army s několika slovenskými podniky investovala 100 milionů korun do vývoje a výroby prototypu modernizovaného bojového vozidla pěchoty (BVP).

Novou verzi transportéru nazvanou Šakal už firma nabídla slovenské armádě a chce se podílet na případné obměně vozového parku Armády ČR. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek.

"Jedná se o modifikaci obrněných transportérů BVP-2, ale modernizovat tímto způsobem lze i vozidlo BVP-1," uvedl Čírtek. BVP Šakal je podle něj česko-slovenský průmyslový projekt, do kterého se zapojilo několik podniků v Česku a na Slovensku. "V případě zakázky pro slovenské ozbrojené síly by většina výroby probíhala na Slovensku," podotkl Čírtek. Pokud by se pro BVP Šakal rozhodla česká armáda, tak by jeho výrobu zajistil závod ve Šternberku na Olomoucku, který Excalibur Army loni koupila.

BPV Šakal už prošel náročnými vojskovými zkouškami slovenské armády. "V budoucnu by mělo následovat zadávací řízení s dodávkami uvažovanými na období let 2015 a 2016. Je z veřejných zdrojů známo, že slovenská armáda má zájem o 31 modernizovaných vozidel," řekl Čírtek.

Česká armáda s nákupem nových BVP zatím nepočítá. Životnost BVP-2 skončí za několik let. "Obměna stávající bojové techniky není s ohledem na finanční zdroje v nejbližší době na pořadu dne. Finální rozhodnutí bylo posunuto o pět let, tedy do roku 2018. Stávající BVP je totiž možné provozovat s relativně nízkými finančními nároky až do roku 2025," řekla ČTK mluvčí Generálního štábu AČR Jana Růžičková, podle které má armáda dostatek náhradních dílů i munice.

Při rozhodování v roce 2018 budou ve hře všechny varianty, které zahrnují vyřazení BVP z provozu, jejich modernizaci i nahrazení BVP novými obrněnými vozidly. "Jsme připraveni flexibilně reagovat na požadavky AČR, a to včetně možnosti osazení české varianty modernizace BVP bojovou věží SAMSON izraelské výroby, aby byla výzbroj kompatibilní s výzbrojí kolových obrněných transportérů Pandur," podotkl Čírtek. Slovenská verze BVP Šakal má věž TURRA z produkce firmy EVPÚ Trenčín.

BVP Šakal je vybaveno výkonnějším motorem a dálkově ovládanou věží, která může být osazena mnoha zbraňovými a pozorovacími systémy. Vozidlo má posílenou protiminovou ochranu. Vývoj BVP Šakal stál 100 milionů Kč. "Pro posílení úspěchu na světovém trhu v ostré konkurenci by byla velmi vhodná reference AČR jako zákazníka. Na rozdíl od sporných projektů z 90. let zde zaplatil vývoj modernizovaného bojového vozidla sám obranný průmysl, a nehrozí tedy přemrštěné náklady na projekt, právě naopak," řekl Lukáš Novotný z Excalibur Army.

Excalibur Army obchoduje s vojenským materiálem a technikou a zabývá se jejími opravami. Excalibur Army, která zaměstnává 400 lidí a loni měla tržby 1,1 mld. Kč, se podílí na provozu dvou vojenských opravárenských podniků na Slovensku. Majitelem Excalibur Army je podnikatel Jaroslav Strnad, který spoluvlastní automobilku Tatra Trucks.

03.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...