1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Excalibur Army v roce 2021 zvýšila tržby na 2,5 mld.Kč, za rok 2022 budou vyšší

excalibur army logoŠternberk - Akciová společnost Excalibur Army, která ve Šternberku na Olomoucku vyrábí, modernizuje a opravuje vojenskou techniku, v roce 2021 zvýšila tržby o 269 milionů Kč na 2,498 miliardy Kč. Zisk zbrojovky vzrostl na 221,8 milionu Kč z 203,3 milionu Kč v roce 2020.

Za loňský rok vedení Excalibur Army očekává ještě vyšší tržby. Celkové tržby se meziročně zvýší několikanásobně, řekl ČTK mluvčí zbrojovky Andrej Čírtek.

Šternberská firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) získala kontrakt na modernizaci stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu modernizoval i loni.

Hlavní podíl svých tržeb firma Excalibur Army v roce 2021 podle výroční zprávy získala z dodávek zbraňových systémů a tanků, generálních oprav a montáže speciálních vozidel na podvozku Tatra. Část tržeb připadla na generální opravy bojových vozidel pěchoty, obrněnců Pandur a prodej náhradních dílů pro vozidla BVP a tanky T-55 či T-72. Loni společnost Excalibur Army na Ukrajinu dodala zhruba 100 kusů vojenské techniky, kromě modernizovaných tanků T-72 také dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty.

Válka na Ukrajině, kterou loni na konci února vojensky napadlo Rusko, podle vedení Excalibur Army výrazně zvýšila poptávku po zbraních a vojenské technice. "Na druhou stranu v situaci, kdy nelze vzhledem k produkčním kapacitám rychle zvýšit výrobu, musí být v čase posouvány projekty pro zahraniční zákazníky. Společnost musí prioritně plnit případné projekty na podporu Ukrajiny a rezervovat kapacity pro plnění požadavků domácího zákazníka," upozornilo vedení Excalibur Army, podle kterého se stát musí v krizové situaci spolehnout na tuzemský obranný průmysl.

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Investice má být dokončena příští rok. "Prioritou jsou teď pro nás dodávky na Ukrajinu. Samozřejmě s tím souvisí potřeba rozšiřovat naši kapacitu. Takže plánujeme proto výstavbu nové haly za 500 milionů korun a instalaci nových technologií za 150 milionů korun," uvedl Čírtek.

Část kapacity šternberského závodu firma Excalibur Army se soustředí na vývoj. Mezi nové projekty patří vývoj samohybné kolové houfnice ráže 155 mm dle standardů NATO či hydrostatické plynulé převodovky, na které se podílí sesterská společnost Tatra Trucks. Společnost Ecxalibur Army před časem dokončila prototyp vyprošťovacího vozidla Treva 30 na podvozku Tatra s jeřábem a radlicí.

Firmy holdingu CSG, který vlastní Michal Strnad, působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Nejznámějším členem holdingu je kopřivnická automobilka Tatra Trucks.

26.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...