1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Japonsko schválilo vývoz zbrojních komponentů do USA

mitsubishi heavy industries logoTokio - Japonsko schválilo vývoz komponentů systému protiraketové obrany do USA. Tokio se také dohodlo na spolupráci s Londýnem v oblasti senzorových technologií pro stíhací letouny.

S odvoláním na japonské ministerstvo obrany to napsaly světové agentury. Tyto kroky jsou prvním transferem zbrojních technologií poté, co Japonsko v dubnu uvolnilo zákaz vývozu zbraní, který v souladu s pacifistickou ústavou dobrovolně dodržovalo od roku 1967.

Japonská vláda povolila Mitsubishi Heavy Industries, hlavní zbrojní společnosti v zemi, aby do USA vyvezla senzor, který rozpozná, zaměří a sleduje cíl. Bude součástí protiraketového systému Patriot Advanced Capability-2, který USA vyvážejí i do dalších zemí včetně Izraele.

Kabinet odsouhlasil také společný výzkum s Velkou Británií na poli senzorových technologií. Jeho výsledky by měly přinést technologické řešení použitelné například pro bojový letoun F-35.

Japonská vláda nedávno zásadně změnila bezpečnostní politiku, nová interpretace ústavy zemi umožňuje nasazovat armádu i v zahraničí, v případě konfliktu tak Tokio pomůže spojencům i vojensky. Klíčovým partnerem Japonska jsou přitom právě Spojené státy.

Změnu bezpečnostní politiky premiér zdůvodňuje posílením vojenské pozice Číny a severokorejskou jadernou hrozbou. Japonsko vede s Čínou dlouholetý spor o ostrovy, které Tokio nazývá Senkaku a Peking Tiao-jü.

25.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...