1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jižní Korea koupí 40 stíhaček F-35 za sedm miliard dolarů

f-35 planeSoul - Jižní Korea oznámila, že se rozhodla koupit čtyřicet stíhaček F-35 od americké firmy Lockheed Martin za sedm miliard dolarů.

 

Podle agentury AP se jedná o vůbec největší zbrojní nákup země, jehož cílem je posílit obranu země vůči hrozbě ze strany KLDR.

Zakázka byla schválena v březnu a od té doby Jižní Korea vyjednávala se zbrojním koncernem Lockheed Martin o ceně, transferu technologií a dalších podrobnostech obchodu, sdělil mluvčí jihokorejské armády. Kontrakt bude podepsán ještě tento měsíc, napsala agentura Reuters s tím, že nejmodernější "neviditelné" stíhačky by měly být do země dodány v letech 2018 až 2025.

Jak připomněla agentura AP, Jižní Korea tradičně upřednostňuje dovoz stíhaček a dalšího zbrojního materiálu z USA.

Jihokorejské úřady uvedly, že cílem koupě je nahradit stárnoucí vojenské letouny a zvýšit schopnost jihokorejské armády zaútočit na strategické cíle v Severní Koreji v případě vypuknutí války.

Letouny F-35 jsou považovány za nejpokročilejší víceúčelové stíhačky současnosti. Stroje jsou mimo jiné vybaveny technologií stealth, což znamená, že jsou za určitých podmínek pro radary neviditelné.

06.10.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...