1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Katar kupuje řízené střely a další zbraně za 23 miliard dolarů

helicopter armyDauhá - Katar se rozhodl posílit svůj vojenský arzenál a oznámil smlouvy na nákup bojových vrtulníků, řízených střel a další armádní techniky celkem za 23 miliard dolarů (asi 458 miliard Kč).

Kontrakty se zhruba dvacítkou firem zahrnují konkurenční výrobce letecké techniky Airbus a Boeing, ale podle agentury Reuters zřejmě také zbrojovky Lockheed Martin, Raytheon a další.

Katar, který je největším světovým vývozcem zkapalněného zemního plynu (LNG), se společně s jinými státy v Perském zálivu a na Blízkém východě snaží získat novou vyspělou vojenskou techniku. Tyto země se tak chtějí chránit před sousedním Íránem a po lidových bouřích z roku 2011 také před vnitřními hrozbami.

Oznámení o zbrojních kontraktech zaznělo na konferenci věnované obraně v katarském Dauhá.

Americký Boeing potvrdil, že sdělení z Dauhá zahrnuje smlouvu na nákup 24 útočných vrtulníků Apache a tří strojů Boeing 737 Airborne se systémem včasného varování a kontroly (AEW&C). Francouzské ministerstvo obrany v Paříži uvedlo, že Katar se dohodl na nákupu 22 vojenských vrtulníků NH90 a dvou tankovacích letounů od divize zbrojní a vesmírné techniky evropského výrobce Airbus.

02.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...