1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kunovický Evektor dokončil vývoj letadla na elektřinu

evektor logoKunovice - Kunovická firma Evektor dokončila vývoj letadla na elektrický pohon.  Firma je prý sice připravena nabídnout letouny zákazníkům, ale zatím podle Evektoru ve světě chybí předpisy pro běžný provoz elektroletadel. 

Drštička serveru řekl, že do stavu pro komerční nabídku letounu "ještě něco chybí", ale potřebné detaily lze podle něj velmi rychle dokončit. "Letadlo jsme dvakrát vystavovali na veletrhu Aero Friedrichshafen, vyvolalo velký ohlas. Máme zájemce mezi soukromými letci i školami," doplnil.

Problémem však podle něj je, že úřady v Evropě i Spojených státech zatím nepočítaly v legislativě s jiným pohonem letadel než spalovacím. "V této chvíli v Evropě ani v USA nejsou předpisy, které by definovaly požadavky na elektrický pohon," uvedl Drštička. Úpravy předpisů se sice připravují, ale zatím podle serveru není jasné, kdy by mohly provoz elektroletadel umožnit.

Společnost Evektor byla založena v roce 1991 a v oblasti vývoje a konstrukce letadel působí od roku 1992. Vyvinula například malé sportovní letouny EuroStar a SportStar, kterých prodala přes 1300 do více než 50 zemí. Kromě leteckého pracuje například i pro automobilový průmysl.

08.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...