1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Laboratořím Pfizer klesl zisk o 52 procent, překonal však odhady

pfizer logoNew York - Největšímu americkému výrobci léků Pfizer ve čtvrtém čtvrtletí klesl zisk o více než polovinu na 1,23 miliardy dolarů (30,3 miliardy Kč). Oznámila to firma.

K nečekaně dobrému výsledku jí pomohla poptávka po očkovacích látkách a po lécích proti rakovině.

Zisk na akcii bez zahrnutí mimořádných položek ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 54 centů, zatímco analytici v anketě agentury Reuters odhadovali 53 centů.

Tržby společnosti za loňské poslední čtvrtletí klesly o tři procenta na 13,1 miliardy dolarů, a rovněž překonaly odhady.

Pfizer, mezi jehož produkty patří mimo jiné přípravek na podporu mužské potence Viagra, se nachází v klíčovém okamžiku. Společnost naznačila, že by mohla uskutečnit velkou akvizici, rozdělit se na několik částí, nebo přistoupit ke kroku, který by byl kombinací obojího, podotkla agentura Bloomberg.

V tomto roce firma očekává menší zisk, než s jakým dosud počítaly trhy. Společnost to vysvětluje silnějším kurzem amerického dolaru a vypršením patentových práv na některé léky. Zisk za celý tento rok tak očekává v rozmezí dva až 2,1 USD na akcii a celoroční tržby mezi 44,5 miliardy a 46,5 miliardy dolarů.

03.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...