1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lockheed čeká díky Ukrajině zájem o svůj protiraketový systém

lockheed martin logoFrankfurt - Americký zbrojní koncern Lockheed Martin si od krize na Ukrajině slibuje zvýšení poptávky po svém novém systému protiraketové a protiletecké obrany MEADS a po bojových letounech F-35.

Německému nedělníku Welt am Sonntag to řekla generální ředitelka Lockheedu Marilyn Hewsonová.

"Čekáme silnou poptávku po obranných systémech v celém světě. Tady v Evropě se to týká hlavně protiraketových systémů. Mnozí z našich partnerů v NATO se rovněž poohlížejí po našem programu bojového letounu F-35," uvedla Hewsonová.

Lockheed Martin získal ve světě pro systém MEADS už 20 nových klientů, sdělila šéfka firmy. MEADS je mobilní systém, který má zajistit kruhovou obranu před balistickými raketami, ale i letadly a bezpilotními letouny. Loni jej Pentagon úspěšně odzkoušel a jeho bojové schopnosti jsou podle expertů v některých ohledech až osminásobně účinnější, než u ostatních protiraketových systémů. V budoucnu by měl nahradit dosavadní systém Patriot.

Z evropských zemí vyjádřilo zájem o systém MEADS například Polsko. Tamní vláda v březnu sdělila, že souvislosti s napjatou situací na Ukrajině o několik měsíců urychlí nákup vlastního protiraketového systému. Vítěz tendru by podle polského ministerstva obrany měl být znám do konce roku a kromě MEADS se o zakázku ucházejí další tři zájemci.

14.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...