1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Meoptě-optika loni vzrostly tržby o čtyři pct na 1,97 mld Kč

meopta optik logoPřerov - Přerovské společnosti Meopta-optika loni díky mírnému oživení poptávky na zahraničních trzích vzrostly tržby meziročně o čtyři procenta na 1,973 miliardy korun.

Přední tuzemský výrobce optickomechanických přístrojů v roce 2013 podle předběžných výsledků vykázal provozní zisk několik desítek milionů korun. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Meopta-optika Vítězslav Moťka.

"Z pohledu výrobkového portfolia došlo k nasycení trhu v oblasti digitalizace kin, na druhé straně rostou naše prodeje sportovní optiky se značkou Meopta. Velké úspěchy jsme také zaznamenali v oblasti vývozu kontrolních zařízení pro polovodičový průmysl," uvedl Moťka.

Meopta-optika se loni vrátila k růstu tržeb po jejich předchozím poklesu, který zavinila hospodářská krize. V roce 2012 se tržby Meopty-optiky snížily z rekordních 2,025 miliardy korun v roce 2011 na 1,896 miliardy korun. Meopta-optika předloni vykázala čistý zisk 68 milionů korun, zatímco v roce 2011 její profit činil 139 milionů korun.

Většina produkce Meopty-optiky, která zaměstnává 2500 lidí, míří na export. Vloni Meopta podle Moťky vykázala rostoucí prodej nejen sportovních dalekohledů, ale na zahraničních trzích měla úspěch také s novou řadou puškohledů a pozorovacím dalekohledem Meostar S2.

Naopak tržby Meopty-optiky z prodeje vojenské techniky v posledních letech klesají, což její vedení zdůvodňuje menšími dodávkám speciální optické techniky pro českou armádu. Například předloni tržby přerovského podniku za prodej vojenské techniky meziročně klesly o 17 procent ze 156 milionů v roce 2011 na 129 milionů korun.

Meopta-optika vyrábí vojenskou optiku od roku 1937. Nyní do její produkce patří vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Součástí jejího výrobního portfolia jsou také speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla

Ve finančních plánech na letošní rok vedení společnosti Meopta-optika počítá s tržbami kolem dvou miliard korun, přičemž na hospodaření exportně orientované firmy by podle Moťky mělo mít pozitivní vliv oslabení koruny. "Oslabení koruny se v závěru loňského roku projevilo minimálně, především kvůli předchozí fixaci kurzových změn. V každém případě jakožto výrazný exportér vítáme snahu o rozumné nastavení kurzu koruny a především jeho stabilitu bez zásadních výkyvů," podotkl Moťka.

Do inovace výroby optomechanických a optoelektrických sestav Meopta od roku 2010 do konce loňského roku investovala téměř 300 milionů korun. Dotace z operačního programu Podnikání a inovace mají pokrýt 40 procent nákladů. Díky této masivní investici může Meopta podle Moťky postupně zahajovat sériovou výrobu prototypů a zúročit práci nového vývojového oddělení, do něhož už dříve vložila 115 milionů korun.

Investice Meopty-optiky budou v následujících letech směřovat také do technologie měření asférických ploch v optice, měřicích zařízení pro nanotechnologie, vývoje průhledových displejů či pokročilých laserových dálkoměrů.

02.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...