1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německo chce prý oživit projekt bezpilotních letounů Euro Hawk

pilotless aircraftBerlín - Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová chce oživit armádní projekt bezpilotních průzkumných letounů Euro Hawk. Uvádí to německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Berlín loni ustoupil od plánu tyto bezpilotní letouny koupit a Německo kvůli zrušenému nákupu přišlo o stovky milionů eur.

List se odvolává na informace z ministerstva obrany, které podle zprávy, která má být předložena v pondělí, prý plánuje letadla použít k testovacím letům. Mluvčí ministerstva obrany agentuře Reuters řekla, že nemůže komentovat podobné zprávy, dodala však, že ministerstvo v pondělí obdrží posudek, který si nechalo udělat, a pak ho vyhodnotí.

Německo loni ustoupilo od plánu koupit čtyři bezpilotní letadla Euro Hawk za 1,2 miliardy eur (33 miliard Kč), které vyvinula americká zbrojní společnost Northrop Grumman spolu s evropským Airbusem. Jako důvod uvedlo příliš vysoké náklady na získání povolení na jejich provoz v evropském vzdušném prostoru. Německá armáda však již měla jeden prototyp Euro Hawku a firma Northrop zůstala v jednání s Německem o zastaveném nákupu.

Podle FAS německá armáda v posledních měsících testovala, zda by průzkumný systém mohl být použit na jiných platformách než na systému Global Hawk od americké firmy. Zjistila však, že to není možné. Experti citovaní časopisem Spiegel uvádějí, že jediným možným řešením v dohledné budoucnosti je koupit letoun Triton, který je následníkem letadla Global Hawk.

13.10.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...