1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Obnovení výroby legendárního kluzáku L 23 Super Blaník v Kunovicích

aircraft-industries-let logoSpolečnost Aircraft Industries, a.s. našla cestu jak zachránit a obnovit tento legendární projekta firmě Blanik Limited, dceřiné společnosti firmy S7 Engineering realizující údržbu letounů západní výroby v Rusku,

prodala typový certifikát ke všem typům celokovových kluzáků dříve vyráběných ve společnosti LET Kunovice (dnešní společnosti Aircraft Industries, a.s.). Firma S7 Engineering se tak stala majitelem technické dokumentace k těm to kluzákům a pro nově vyrobená letadla je schopna zajistit uplatnění na trhu. Společnost Aircraft Industries, a.s. i po změně vlastníka typového certifikátu nadále zabezpečuje požadavky na zajištění letové způsobilosti výše uvedených kluzáků a tedy pro společnost S7 Engineering vykonává veškeré činnosti spadající do působnosti certifikované projekční organizace (DOA – Design Organization Approval) na základě smlouvy o spolupráci.

V současné době probíhají se společností S7 Engineering jednání o kooperační výrobě L - 23  právě v kunovickém závodě na Moravě. Definitivní rozhodnutí o umístění výroby tohoto kluzáku bude potvrzeno po celém vyhodnocení investičního projektu firmou S7 Engineering, které ukáže, zda je obnovení výroby L - 23 ve společnosti Aircraft Indu stries, a.s. pro majitele typového certifikátu výhodnou a efektivní volbou.

Obnovení výroby L - 23 v Kunovicích potěší nejen nové zákazníky (letecké školy, sportovní piloty a fanoušky letectví), ale bude přínosem i pro místní region vzhledem k potřebě dalších pracovních sil, jejichž počet je odhadován na několik desítek lidí. Jednalo by se o velmi náročnou kooperační zakázku vyžadující specializovaný kvalifikovaný personál. Letecká továrna již přijala nového manažera pro tento projekt, který bude veškeré práce související s kluzákem Blaník ve firmě koordinovat.
L - 23 Super Blaník je dvoumístný celokovový kluzák, který je určen především pro základní pilotní výcvik včetně nácviku vyšší pilotáže. V kunovickém závodě se sériově vyráběl od roku 1989 s celkovým počtem přibližně 300 vyrobených letadel. Jeho výroba byla ukončena v roce 2006. Ve společnosti Aircraft Industries, a.s. dosud nepřetržitě probíhá výroba náhradních dílů pro tento kluzák a společnost nadále poskytuje technickou podporu provozovaným kluzákům.

23.11.2013

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...