1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Obrana do roku 2020 přezbrojí vojsko novými puškami a samopaly

soldier gun armyPraha - Ministerstvo obrany do roku 2020 dokončí přezbrojení armády novými puškami, samopaly a pistolemi z České zbrojovky. Stojí těsně před podpisem smlouvy, řekl novinářům ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

 

Podle zbrojovky se dokončují poslední drobné detaily, podpis smlouvy se očekává v nejbližších dnech, řekl dnes ČTK viceprezident zbrojovky pro vnější komunikaci Radek Hauerland. Na základě kontraktu za 1,25 miliardy korun dodá uherskobrodská zbrojovka přes 9700 útočných pušek ČZ 805 Bren, téměř 500 samopalů Scorpion a více než 7000 pistolí ČZ 75 Phantom.

Do konce roku skončí první etapa přezbrojení vojska. V ní obrana za 1,2 miliardy korun nakoupila skoro 8000 pušek Bren v kratší i prodloužené verzi, 600 samopalů a 5600 pistolí. Nové zbraně byly primárně určeny pro bojové jednotky. V druhé fázi je dostanou i další armádní útvary. "Druhou etapou dokončíme přezbrojení celé armády," řekl dnes náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Podle náměstka ministra obrany Daniela Koštovala stojí jedna puška Bren zhruba 78.000 korun i s příslušenstvím. Pistole "čezeta" vyjde na více než 13.000 a samopal Scorpion na částku přesahující 44.000 korun.

S přezbrojením celé armády počítala obrana již v roce 2009, kdy schválila první fázi nákupu nových zbraní. Pušky ČZ 805 Bren tehdy začaly nahrazovat dnes již zastaralé samopaly vzor 58, které v armádě sloužily půl století.

Náčelník štábu Pavel dnes připustil, že armáda v další fázi nákupu pořizuje pušky ve verzi uzpůsobené pro jiný druh zásobníku. Nedávno na to upozornil deník Insider. Modifikaci si vojáci objednali přímo u České zbrojovky na základě zkušeností z Afghánistánu. Po úpravách části zbraně budou moci vojáci ve svých puškách používat americké zásobníky, které jsou dodávány koaličním jednotkám v misi ISAF. Podle Pavla to přispěje k bezpečí českých vojáků.

"Pro výrobu není tato jednoduchá úprava šachty zásobníku žádnou komplikací a taktéž nemá žádný vliv na cenu zbraně," podotkl Hauerland. Útočné pušce Bren se podle jeho slov díky referencím české armády otevřela cesta do několika prestižních tendrů na přezbrojení ve světě. "Na základě výsledků tendrů očekáváme další významné objednávky. Velmi perspektivní se jeví například trh na Slovensku, kde již zbraně prošly vojskovými zkouškami, dále například v Mexiku," uvedl Hauerland.

Nákup zbraní je součástí širšího armádního projektu Voják 21. století, který má české ozbrojené síly posunout do nové éry. Kromě pušek vojáci mají i nové příslušenství. Ke zbraním mají zaměřovací systémy, laserové značkovače, podvěsné granátomety, přístroje pro noční i denní vidění.

Podle informací uvedených na webu ministerstva obrany používají čeští vojáci také lehké kulomety Minimi, protitankové zbraně RPG-75 a RPG-7, ruské kulomety NSV, univerzální kulomety vzor 59, tankové kulomety PKT, granátomety AG-17, automatické kanóny 2A42, kulomety KPVT, samopaly Škorpión vzor 61 a postupně vyřazované samopaly vzor 58.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...