1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Penta nyní Aero Vodochody neprodá, chce za něj víc peněz

aero vodochody logoPraha - Skupina Penta Investments nyní neprodá výrobce letadel Aero Vodochody, přestože na odkup dostala pět nabídek. Hospodářské výsledky Aera v loňském roce byly totiž lepší, než Penta očekávala.

Předpokládá, že za několik let bude mít Aero ještě vyšší hodnotu, píšou Hospodářské noviny (HN).

Nabídku na odprodej leteckého výrobce oznámila Penta v polovině loňského roku s tím, že ale není o prodeji definitivně rozhodnutá. Společnost touto formou chtěla otestovat trh a zjistit, zda by za Aero Vodochody mohla dostat odpovídající cenu.

Nyní se rozhodla prodej definitivně zastavit. Penta očekávala, že tržby Aera za rok 2013 budou zhruba 3,5 miliardy korun a zisk před započtením úroků, daní a odpisů, tedy takzvaná EBITDA, se bude pohybovat pod hranicí půl miliardy korun. Tržby Aera nakonec dosáhly 3,9 miliardy korun, EBITDA 541 milionů korun. Podle odhadů společnosti má navíc letos EBITDA vzrůst zhruba o třetinu.

Pět zájemců o koupi tak bude muset podle HN rok až dva počkat. Mluvčí Penty Martin Danko ale potvrdil, že podali štědré nabídky.

Penta převedla výrobní činnosti Aera do nově založené firmy Aero Vodochody Aerospace, kterou chce nabídnout k prodeji. Nevýrobní činnosti, tedy mimo jiné provoz vodochodského letiště, zůstávají v původní společnosti, kterou si Penta stále chce ponechat.

Penta koupila Aero Vodochody od státu v roce 2007 za tři miliardy korun. Od vstupu Penty do společnosti do roku 2012 dosáhl celkový kumulovaný zisk Aera 1,8 miliardy korun.

22.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...