1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňský Zodiac zvýší díky výrobě pro Airbus tržby o třetinu

Zodiak aerospace logoPlzeň - Díky trvalému nárůstu výroby kuchyňských modulů a odpočinkových místností do letadel Airbus 320 i 330 zvýší letos plzeňská firma Zodiac Galleys Europe meziročně tržby o třetinu na více než dvě miliardy korun.

Do roku 2019 plánuje další nárůst o více než miliardu Kč. Podnik zvýšil za čtyři roky počet zaměstnanců trojnásobně na 850 a do roku 2019 jich chce mít o 200 více. ČTK to řekl generální ředitel Joe Maxant.

"Výrobní haly společnosti nyní opouští měsíčně 35 souprav kuchyňských modulů a odpočinkových místností posádky pro letadla Airbus, což je o pět více než loni," uvedl. Výroba modulů není sériová, ale zakázková.

Počet zaměstnanců se od května 2013 zvýšil z 520 na 850. V Plzni nyní vyvíjejí nový typ kuchyňského modulu, který umožní zvýšení počtu sedadel o šest, což bude mít podle Maxanta významný ekonomický přínos pro tržby leteckých přepravců. Dodavateli komponentů společnosti Zodiac Galleys Europe jsou z více než 40 procent čeští výrobci. Jejich podíl se má kvůli rychlosti dodávek i kvalitě zvýšit do dvou let na 60 procent.

Plzeňská firma se loni stala výhradním dodavatelem kuchyňských modulů nového typu letadel Airbus A320, a proto se její areál rozrostl o novou výrobní halu. Současných 13.000 metrů čtverečních výrobní a skladovací plochy se může ještě, díky volné ploše v zóně Borská pole, zvýšit o 5000 metrů čtverečních.

"Díky nové výrobní hale a novým zakázkám mohla výroba v posledním roce dynamicky růst. Hotové sety putují z Plzně do Hamburku nebo Toulouse, kde jsou zabudovány přímo do letadla," uvedl Maxant.

Zodiac Galleys Europe je v ČR jediným závodem francouzského koncernu Zodiac Aerospace, založeného už v roce 1896. Patří mezi deset vedoucích společností na výrobu vybavení letadel. Jeho loňské celosvětové prodeje přesáhly 105 miliard Kč. Ve výrobních závodech po celém světě zaměstnává 30.000 lidí. Pro plzeňskou firmu pracuje včetně závodů v Nizozemsku a Tunisku, které patří pod Plzeň, 1000 lidí. Firma vstoupila v roce 2002 do Plzně ještě jako nizozemský Driessen, který potom Zodiac koupil.

10.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...