1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Putin zrušil zákaz na dodávku raket S-300 do Íránu

russia-flagMoskva - Ruský prezident Vladimir Putin zrušil zákaz dodávky moderního systému protivzdušné obrany S-300 Íránu, který to označil za krok k zlepšení vzájemných vztahů.

Írán totiž už v roce 2007 uzavřel s Ruskem kontrakt na dodávku několika baterií S-300PMU-1, avšak jejich vývoz zakázal předchozí prezident Dmitrij Medveděv v roce 2010 pod tlakem Západu. Izrael chystaný vývoz raket ostře odsoudil a kritizoval ho i Washington.

Západní společenství v minulosti zavedlo proti Teheránu sankce v obavě z vývoje jaderné zbraně. Nedávno však světové velmoci a Írán dospěly k prozatímní dohodě o omezení íránského jaderného programu. Izraelský ministr mezinárodních vztahů Juval Steinic to dnes označil za "přímý výsledek legitimity dané Íránu připravovanou dohodou" o jeho jaderném programu a "důkazem toho, že hospodářský růst navazující na zrušení (mezinárodních) sankcí využije Írán k tomu, aby se ozbrojil, a ne pro blaho íránského lidu".

Vzhledem k tomuto pokroku není podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova už zákazu zapotřebí. Navíc prý žádná rezoluce OSN vývoz protileteckých zbraní do Íránu neomezuje. 

"S-300 je čistě obranná zbraň, která neohrožuje žádnou zemi v regionu, samozřejmě včetně Izraele," ujistil ruský ministr. Podle něj je pořízení si moderní protivzdušné obrany pro Írán velice aktuální, jak tomu svědčí vývoj v Jemenu, kde tamní šíitští povstalci jsou terčem náletů koalice sunnitských států.

"Tato zakázka ukazuje politickou vůli představitelů obou zemí rozvíjet a podporovat spolupráci ve všech oblastech," reagoval íránský ministr obrany Hosejn Dehkán s důrazem na regionální stabilitu a bezpečnost. 

O situaci v regionu dnes Lavrov telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Johnem Kerrym, který mu tlumočil nesouhlas USA. Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta by Moskva mohla ohrozit plány na zrušení sankcí vůči Íránu v rámci konečného ujednání o jeho jaderném programu. Jednota a součinnost se zeměmi, jako je Rusko, jsou podle mluvčího zásadní pro úspěch jednání.

Podle agentury Interfax je prý možné, že S-300 budou dodány Íránu v jiné variantě, protože předchozí kontrakt nebyl jen pozastaven, ale zrušen. V tisku se objevily spekulace, že prý Rusové nedodali S-300 Íráncům výměnou za to, že Izraelci prodali Rusům technologie bezpilotních letounů. Splnění nového kontraktu by mohlo trvat i půldruhého roku.

V reakci na dřívější ruské odmítnutí splnit uzavřený kontrakt zažaloval Teherán u mezinárodního arbitrážního soudu v Ženevě exportéra ruských zbraní o čtyři miliardy dolarů (asi 103 miliard Kč). Rusové i Íránci prý ale mají zájem tento spor urovnat kompromisem, řekl šéf agentury Rosoboronexport Anatolij Isajkin listu Kommersant.

V ruském tisku se již dříve objevily zprávy, že Moskva prý nabízí Teheránu namísto S-300 obdobný protiletecký raketový systém Antej-2500. Tyto rakety mají ve srovnání s S-300 kratší dolet a nižší rychlost, ale jsou považovány za účinnou zbraň proti nepřátelským letadlům a řízeným střelám. Tyto zprávy ale Kreml popíral. 

Podle dostupných údajů je systém S-300PMU1 vybaven modernějším radiolokátorem PN64, který je schopen zjistit i malé cíle. Dálkový dosah raket je 150 kilometrů a výškový 27 kilometrů. Raketa je také schopna zasáhnout cíle pohybující se v nízkých výškách na vzdálenost až 30 kilometrů.

16.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...