1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rolls-Royce získal od Emirates obří zakázku na letecké motory

rolls-royce-jet-engineLondýn - Společnost Rolls-Royce získala od letecké společnosti Emirates zakázku na letecké motory v objemu 9,2 miliardy dolarů (233,5 miliardy Kč), oznámily firmy.

Pro britského výrobce leteckých motorů je to vůbec největší zakázka v historii. 

Rolls-Royce má dodat 900 motorů Trent pro 50 airbusů A380, které aerolinky chtějí od příštího roku uvést do provozu. Britská firma bude rovněž dlouhodobě zajišťovat servis a údržbu těchto motorů.

Emirates, které sídlí v Dubaji, si motory od Rolls-Royce objednaly vůbec poprvé. Zbytek strojů v obřím letovém parku aerolinií je osazen motory Engine Alliance, což je společný podnik koncernu General Electric a amerického výrobce motorů Pratt & Whitney.

Šéf aerolinek Tim Clark uvedl, že na leteckou společnost zapůsobil závazek britské firmy nepřetržitě zlepšovat výkonnost motorů Trent.

Rolls-Royce je druhým největším výrobcem leteckých motorů na světě po americkém konglomerátu General Electric. Zisk společnosti ale loni klesl o osm procent. Rolls-Royce vinu svalil na větší nejistotu způsobenou nízkými cenami ropy a před dvěma měsíci upozornil, že v tomto roce by mu zisk mohl klesnout až o 13 procent. 

Akcie britské firmy po zveřejnění zprávy dopoledne stouply až o více než dvě procenta.

21.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...