1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko by mělo být ve zbrojní výrobě soběstačné

vladimir putin 1Moskva - K zajištění soběstačnosti ruského zbrojního průmyslu vyzval ruský prezident Vladimir Putin.

Na zbrojní konferenci v Soči prohlásil, že Rusko by se mělo zbavit závislosti na zahraničních dodávkách a veškeré komponenty nezbytné pro výrobu zbraní by mělo vyrábět doma.

"Musíme pro to udělat maximum," řekl šéf Kremlu. "Vše, co potřebuje zbrojní průmysl, se musí vyrábět na našem území, abychom nebyli na nikom závislí při přezbrojování armády," dodal. Zajištění soběstačnosti prospěje ruským zbrojovkám, nezbytné bude upravit program ruského školství, vědy a výzkumu, řekl prezident.

Zbrojní dovoz je třeba nahradit domácí výrobou i za cenu zvýšených rozpočtových výdajů, uvedl Putin. Převedení zbrojních dodávek na domácí zdroje si ale podle něj velké subvence nevyžádá.

Ruská armáda prochází rozsáhlou modernizací, která se dotýká pozemních, vzdušných i námořních sil. Do roku 2020 vláda uvolní na nákup nové výzbroje 20 bilionů rublů (11,5 bilionu Kč), další tři biliony si vyžádá modernizace zbrojních závodů.

Dovoz zbraní a zbrojních technologií, který byl v sovětské éře tabu, se v posledních letech značně rozšířil. Rusko například spolupracuje s Izraelem v oblasti bezpilotních letounů, z Německa ruská armáda dováží bojové simulátory a elektroniku.

Největší pozornost v poslední době vyvolal prodej dvou francouzských víceúčelových vojenských lodí třídy Mistral Rusku. Kontrakt v hodnotě 1,2 miliardy eur (skoro 33 miliard Kč) se stal terčem kritiky po ruské invazi na Ukrajinu, vážné výhrady vyjádřily zejména Spojené státy. Francie ale dala najevo, že bude v prodeji vojenských lodí Rusku pokračovat, protože zrušení kontraktu by způsobilo větší škody Paříži než Moskvě.

Nesrovnatelně větší objemy zbraní Rusko vyváží. Od začátku letošního roku vyvezlo do zahraničí zbraně a vojenskou techniku za dvě miliardy dolarů (skoro 40 miliard Kč), další exportní zakázky za víc než 47 miliard dolarů jsou dohodnuté. Rusko se už před lety zařadilo na druhou příčku ve vývozu zbraní, hned za USA. K hlavním zákazníkům patří Indie, Čína a Alžírsko.

23.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...