1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský Dobroljot prý podepsal dohodu o nákupu boeingů

boeing logo1Moskva - Ruská nízkonákladová letecká společnost Dobroljot, která od pondělí pozastavila svůj provoz kvůli sankcím Evropské unie, podepsala předběžnou dohodu o koupi 16 nových letadel od amerického výrobce Boeing.

Oznámila to podle agentury Reuters firma, která je divizí vlajkových ruských aerolinek Aeroflot.

Mluvčí společnosti uvedl, že letadla by podle dohody měla být dodána v letech 2017 až 2018. Upozornil, že Dobroljot již v pondělí složil na tato letadla zálohu.

Dobroljot nyní podle mluvčího vyvíjí "ohromné úsilí", aby obnovil svůj provoz. Aerolinky tvrdí, že někteří její evropští partneři v důsledku sankcí odmítají plnit své smluvní závazky. Týká se to prý například smluv o technické údržbě a pojištění a pronájmu letadel.

Společnost Dobroljot se ocitla na seznamu sankcionovaných firem minulý týden, když členské státy Evropské unie schválily nové hospodářské sankce proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. Dobroljot provozoval mimo jiné linky na ukrajinský poloostrov Krym, který v březnu anektovalo Rusko.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v úterý kvůli sankcím vůči Dobroljotu pohrozil odvetnými opatřeními. Podle zdrojů agentury ITAR-TASS mohou ruské úřady kromě uzavření sibiřských leteckých koridorů zakázat charterové lety západních společností a uzavřít vzdušný prostor pro ukrajinská letadla.

14.08.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...