1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský přepravce pomůže Boeingu dál vyrábět nákladní jumba 747

boeing logo2Paříž - Ruský nákladní letecký přepravce Volga-Dnepr Group uzavřel s americkým výrobcem letecké techniky Boeing předběžnou dohodu o nákupu a leasingu 20 nákladních verzí obřího letounu 747.

Pro největší stroj Boeingu je kontrakt v hodnotě 7,4 miliardy dolarů (179 miliard Kč) významnou vzpruhou. Zakázky na tyto jumbo-jety totiž vysychají natolik, že hrozí ukončení jejich výroby. 

Zákazníci přecházejí od čtyřmotorového jumba Boeingu i obdobného stroje evropského Airbusu ke zmodernizovaným dvoumotorovým nákladním letadlům, které už doletí skoro stejně daleko. Boeing tento trend nutí uvažovat o budoucnosti nákladního letounu 747-8. Kdyby firma byla nucena tento výrobní program ukončit, vyžádalo by si to podle analytiků náklady kolem jedné miliardy dolarů (asi 24 miliard Kč).

Společnost Volga-Dnepr, která je předním světovým přepravcem nadměrných a těžkých nákladů, převzala první letoun 747-8 v roce 2012 a nyní jich provozuje celkem 14. Pokud ruská firma zakázku potvrdí, získá Boeing pro montážní linku tohoto stroje další rok a půl práce. Nyní má nevyřízené zakázky na 32 těchto letadel, což znamená necelé dva roky výroby. 

Loni Boeing na své nejdražší letadlo žádné nové zakázky nezískal, což se mu stalo poprvé od roku 1966, kdy firma začala tento stroj prodávat. Až letos v březnu si objednala tři tyto letouny ázerbájdžánská společnost Silk Way West Airlines.

22.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...