1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko uzavřelo s Finskem kontrakt na nákup kolových obrněnců Patria

slovakia flagBratislava - Slovensko dnes uzavřelo kontrakt s Finskem na nákup kolových armádních obrněných vozidel Patria, oznámil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď po schůzce se svým finským kolegou Anttim Kaikkonenem. Slovenská vláda už v březnu rozhodla, že země nakoupí 76 obrněnců Patria AMVXP za 447 milionů eur (11 miliard korun).

Kabinet premiéra Eduarda Hegera tehdy dal přednost finské nabídce před vozy Pandur II od české společnosti Tatra Defence Vehicle, které v hodnocení ministerstva obrany skončily na druhém místě.

První vozidlo Patria typu 8x8, kterými Slovensko zmodernizuje vybavení své armády, má země dostat v příštím roce. Další dodávky budou podle Nadě pokračovat do roku 2027. Na kontraktu se z více než 40 procent mají podílet slovenské firmy.

"Po letištních radarech, vedle 3D radarů, vedle nových vrtulníků pro speciální jednotky jsme završili další velký modernizační projekt pro ozbrojené sily," řekl Naď na tiskové konferenci.

V červnu slovenská vláda rozhodla o nákupu švédských pásových bojových vozidel CV90. O uplynulém víkendu pak Naď podepsal se svou českou kolegyní Janou Černochovou dohodu o spolupráci při nákupu těchto pásových vozidel. Česko v červenci zrušilo tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun a rozhodlo se oslovit přímo švédského výrobce BAE Systems.

06.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...